lihkg咖啡同好區1

1001 回覆
66 Like 2 Dislike
知唔知紅磡有咩地方有好飲既咖啡?

齋啡?
請問有冇手磨機推介
平時去coco espresso買豆 佢會幫我磨埋
但岩岩屎忽痕去左knockbox買 佢冇得磨埋

同問
想買半自動咖啡機 + 磨豆
請問有冇手磨機推介

同問

我自己仲諗緊買咩機同磨好
之前喺英國試過d subscription
每月寄幾包豆上門 好方便
又唔洗同人講野(毒+怕醜)

想知香港係咪冇依d service
長註"鄰近地區"做野
所有野都係淘返黎

+ 電子磅 + 聰明杯
睇完個 post 我先明白磨既重要性
但始終都係租去方, 會回流 hk 唔投資太多落去
反而呢度有間 coffee shop 唔差仲有自己豆出
大部份係兩三隻味加埋
試過佢隻蕃茄
聞, 飲落隻蕃茄味重到
好過癮
即刻買左佢隻 草莓, 小樹莓, 柑橘返去試但未開
佢亦都有放上淘寶
thefew.taobao.com
長註"鄰近地區"做野
所有野都係淘返黎

+ 電子磅 + 聰明杯
睇完個 post 我先明白磨既重要性
但始終都係租去方, 會回流 hk 唔投資太多落去
反而呢度有間 coffee shop 唔差仲有自己豆出
大部份係兩三隻味加埋
試過佢隻蕃茄
聞, 飲落隻蕃茄味重到
好過癮
即刻買左佢隻 草莓, 小樹莓, 柑橘返去試但未開
佢亦都有放上淘寶
http://thefew.taobao.com

望落幾好咁wor
請問有冇手磨機推介

同問

我自己仲諗緊買咩機同磨好

我手沖 買內地果隻匿名2。係台灣d討論區聽講唔錯 幾均勻
想問下, 咖啡豆係咪磨得太幼身 會有咩情況出現?
同埋會唔會有D 咖啡豆要高溫度一D 先可以沖得好飲?
想問多一條問題,就係drip drop 咖啡 大約滴幾耐?

磨得太幼會易啲over extract 苦味會重啲
通常炒得越淺就要越高溫度沖 越深就越低 你見日本個啲超深炒係用低溫水沖 加上佢係拉到好高咁沖 等個溫度再低啲同埋壓力大啲 沖出黎會好飲啲
玩左咖啡唔耐 有錯請指正

因為我係D coffee shop 到買D咖啡豆去沖...
沖極都沖唔到好飲.... 唔知係咪水溫問題....迫唔到D 咖啡味出黎....
我諗可能要好熱既水先沖到出味出黎... 有無機會有高過100 度 既水溫黎沖既咖啡豆既?

放工嘆番杯意大利咖啡加意大利包

無聊講句,意大利人除左早餐唔會飲咁多奶嘅咖啡,所以你呢杯野都唔係幾意式
其實bialetti 係咩質料做? 我媽叫我唔好用,話佢係鋁黎,對身體唔好

放工嘆番杯意大利咖啡加意大利包

無聊講句,意大利人除左早餐唔會飲咁多奶嘅咖啡,所以你呢杯野都唔係幾意式

你個名

佢無晒我想飲個隻, 就沖左呢杯比我....

通常炒得越淺就要越高溫度沖 越深就越低 你見日本個啲超深炒係用低溫水沖 加上佢係拉到好高咁沖 等個溫度再低啲同埋壓力大啲 沖出黎會好飲啲

沖極都沖唔到好飲.... 唔知係咪水溫問題....迫唔到D 咖啡味出黎....
我諗可能要好熱既水先沖到出味出黎... 有無機會有高過100 度 既水溫黎沖既咖啡豆既?

淺炒我就通常用88-90度水沖 你係沖手沖?
要沖一杯好咖啡要睇好多野
水溫 水粉比例 磨粉粗幼 pre brew時間 水注粗幼 有少少唔同都會令個結果唔同
我最近ig見到個韓國仔沖法幾新鮮 自己試左我覺得幾好飲 叫___jude__ 可以參考下

咁樣的話.... 如果要稳定地沖到一杯好飲既咖啡....其實係咪好難?
我用過滴溜同french press 都沖唔到D 咖啡味出黎...
我直頭用公司咖啡機去沖都唔得....
我諗緊係咪水溫問題.....
如果office要快 + 求其用一隻粉 + 要落奶的話
係咪推薦clever cup?
多謝咁多位解答先

利申 乜都唔識 + 已爬文
本身office用緊V60 +普通熱水壺
但同樣似樓上巴打咁
好快就凍

淺炒我就通常用88-90度水沖 你係沖手沖?
要沖一杯好咖啡要睇好多野
水溫 水粉比例 磨粉粗幼 pre brew時間 水注粗幼 有少少唔同都會令個結果唔同
我最近ig見到個韓國仔沖法幾新鮮 自己試左我覺得幾好飲 叫___jude__ 可以參考下

咁樣的話.... 如果要定地沖到一杯好飲既咖啡....其實係咪好難?
我用過滴溜同french press 都沖唔到D 咖啡味出黎...
我直頭用公司咖啡機去沖都唔得....
我諗緊係咪水溫問題.....

如果你係想穩定 我建議你買個clever cup
就算你水注有幾粗 炒哂都好 都可以飲到隻豆既味
Btw 屌你老母

請問clever cup 有咩壞處?
如果office要快 + 求其用一隻粉 + 要落奶的話
係咪推薦clever cup?
多謝咁多位解答先

利申 乜都唔識 + 已爬文
本身office用緊V60 +普通熱水壺
但同樣似樓上巴打咁
好快就凍

買drip bag囉 btw唔建議brew coffee落奶

因為影響個味?
你今日飲左未呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞