lihkg咖啡同好區1

1001 回覆
66 Like 2 Dislike
新手一問

如果玩手沖,買架生唔淘寶去邊度好?追post見有人話去好景係未好?

磨豆方面,手磨定電磨好?
係未要平就手磨,要方便但貴d就電磨?
其實手磨有幾攰?沖一杯咖啡既份量既豆要磨幾耐度?

其他濾杯果d 係未無咁講究可以平d都得?

暫時諗可能都係入門平平地玩下先,同埋最好唔會太佔地方

另外有無人屋企玩espresso?

見過d 銀色成個箱咁既機,果種係未已經係最簡單?

sorry 好多問題
ifc 間 fuel 幾好飲
有冇人飲過amber既espresso? 聽講唔錯

飲過flat white覺得都唔錯

聽講要50蚊杯

應該唔係,我飲flat white 都係38

聽講要50蚊杯

應該唔係,我飲flat white 都係38

Flat white係38 espresso好似係soe黎 所以要50

果次去又無留意
soe 貴d 應該正常?
之前cupping room 飲soe 都要50
不過amber老細好似就係cupping room 出黎
見冇人答
不才就試下
希望解答到:

[quote]新手一問 [/quote]

如果玩手沖,買架生唔淘寶去邊度好?追post見有人話去好景係未好?

可以去有豆賣嘅咖啡店睇下
又或者吉之島、一田都會有V60及其他Hario產品賣
但價錢一定係老淘平啲
好景冇記錯係賣Kalita嘢多
除咗唔覺有V60之外其他嘢都可以睇下

論價錢;便提性;清潔保養方面,手磨好
論快捷;粗幼穩定;細緻度,機磨優
價錢:一部高階手磨大約等同一部基本電磨 ($1000上下)
手磨唔會想像中咁攰
當磨15-20g豆都係1-2分鐘嘅事
只係有時淺炒豆比較硬可能要用多少少力啫

可以咁講
平嘅塑膠製濾杯
高級啲就陶磁製
分別除咗價錢上,
陶磁會比塑膠保溫
沖嘅時候減少水溫流失

唔知巴打講邊隻
但真正嘅espresso機(唔係講用 capsule 嗰啲)係一啲都唔簡單
包括粉嘅要求;配件;事後清洗等
如果平玩可以試下delonghi ec155
勝在性價比高
千零蚊價錢可以出到shot
又有配件可以換奶咀打奶整latte
但先決一定要有一部好嘅電磨(起碼過千以上)

sorry 好多問題
見冇人答
不才就試下
希望解答到:

[quote]新手一問

但價錢一定係老淘平啲

手磨唔會想像中咁攰

可以咁講
平嘅塑膠製濾杯
高級啲就陶磁製
分別除咗價錢上,
陶磁會比塑膠保溫
沖嘅時候減少水溫流失

唔知巴打講邊隻
但真正嘅espresso機(唔係講用 capsule 嗰啲)係一啲都唔簡單
勝在性價比高

sorry 好多問題[/quote]
好詳細
唔該巴打
見冇人答
不才就試下
希望解答到:

[quote]新手一問

但價錢一定係老淘平啲

手磨唔會想像中咁攰

可以咁講
平嘅塑膠製濾杯
高級啲就陶磁製
分別除咗價錢上,
陶磁會比塑膠保溫
沖嘅時候減少水溫流失

唔知巴打講邊隻
勝在性價比高

sorry 好多問題[/quote]

我都係新手
見淘寶v60 都有好多款 係咪淨係買個濾標同d 濾紙就夠?
同埋個01 02 03杯有咩分別?

我都係新手

01 02 其實係你手沖果時個分量既分別
01 杯細隻啲
一般係用黎沖 20g以下既啡
但如果你想 1次過沖 2人分量
用大概 30 g既粉黎沖
01 杯就唔夠大啦

咁所以你就需要用到 02杯

我都係新手

01 02 其實係你手沖果時個分量既分別
01 杯細隻啲
一般係用黎沖 20g以下既啡
但如果你想 1次過沖 2人分量
用大概 30 g既粉黎沖
01 杯就唔夠大啦

咁所以你就需要用到 02杯

多謝解答
上面問 架生同 手磨電磨既問題
唔知點答你好
不如你直接搵我
我俾你用一次你就會知道當中既分別
見冇人答
不才就試下
希望解答到:

[quote]新手一問

但價錢一定係老淘平啲

手磨唔會想像中咁攰

可以咁講
平嘅塑膠製濾杯
高級啲就陶磁製
分別除咗價錢上,
陶磁會比塑膠保溫
沖嘅時候減少水溫流失

唔知巴打講邊隻
勝在性價比高

sorry 好多問題

我都係新手
同埋個01 02 03杯有咩分別?[/quote]

基本工具:濾杯;濾紙;手沖壺

講究啲:磨豆機;分享壺;電子磅;溫度計

01;02係濾杯size/可容納粉量嘅分別
例如01: 約可容納1-2人份粉量
02: 2-4人份
如此類推
香港有邊間cafe夠靜又坐得舒服,想睇下書hea下
香港有邊間cafe夠靜又坐得舒服,想睇下書hea下

其實好多間都係 十八區咁多間
自己上呢個網睇下
http://www.coffeebase.hk/page307
好多高手

留名等高手教路
巴打有無咖啡壺推介玩手沖同aeropress,舊果個沖aeropress 時壓爛左,想搵個耐壓
巴打有無咖啡壺推介玩手沖同aeropress,舊果個沖aeropress 時壓爛左,想搵個耐壓

乜呀
你拎個玻璃杯做底都得啦

又或者買個奶壺都得
有冇咩岩新手用既手/電磨推介

你有幾多預計先
手磨我就一定推 lido3

你有幾多預計先

手磨幾百
電磨一千左右
想玩哂手沖同機
但新手咩都唔識

你有幾多預計先

手磨幾百
電磨一千左右
想玩哂手沖同機
但新手咩都唔識

咁我會建議你用 1千買個靚既手磨
然後剩係玩手沖

你既預算唔足夠你兩樣都玩哂

你有幾多預計先

手磨幾百
電磨一千左右
想玩哂手沖同機
但新手咩都唔識

咁我會建議你用 1千買個靚既手磨
然後剩係玩手沖

你既預算唔足夠你兩樣都玩哂

要幾多先夠玩哂兩樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞