lihkg咖啡同好區1

1001 回覆
66 Like 2 Dislike
已買 hario ceramic coffee mill 同咖啡壼,想問咖啡豆有無推介?

曼特寧,耶卡雪夫

曼特寧

我會答你所有精品咖啡豆都可以
不過曼就....
想問下邊度有得買奶球?
想問下邊度有得買奶球?

一田
想請教下巴打點沖耶加雪夫
我用hario v 60 90度水 20g粉 水粉比例1:12
首先用40g 水 跟住悶蒸30S 跟住加水至 140g 斷水 ->240g
係咪邊到有出錯
想請教下巴打點沖水洗耶加雪夫
我用hario v 60 90度水 20g粉 水粉比例1:12
首先用40g 水 跟住悶蒸30S 跟住加水至 140g 斷水 ->240g
係咪邊到有出錯
係咪邊到有出錯

自己沖冇人地講個種獨特酸味
係咪邊到有出錯

上網睇
好似唔駛90度咁高溫
lm
係咪邊到有出錯

上網睇
好似唔駛90度咁高溫

話85度最好(好似係)
多謝各位賜教一陣試下
Lm.
工作關係要學沖咖啡
學左2個月淨係識拉一個心
多謝各位賜教一陣試下

隔住個 moon 其實接近無乜可能教到
我睇你用字似乎連萃取是什麼都未明白
唔識萃取你根本唔知道自己係到做緊乜野

你搵我我真人教你啦
tg nightd1
終於買左手磨 求喺fresh coffee買豆教學
唔見有户口number比人過數
寄過email問但係冇覆

有冇人知香港邊度可以買到 WEGA 咖啡機既配件
我唔見左密封用洗洗機果個野
元朗accro 請唔請義工或者學徒
前排去完花蓮一間咖啡店,個老闆比到好大感觸我
好想學咖啡,手沖機沖品種乜都想學
可幫手倒垃圾洗碗,只想有個機會

成日都唔敢入嚟,有時有個男仔行出嚟食煙都唔夠膽R水吹
仲有隻喵喵你地有無份餵架?
巴打,你哋喺邊度買豆ga?

你入去問佢地嘛
問我地做乜鬼

btw 如果想學手沖我或者都可以幫到你

你入去問佢地嘛
問我地做乜鬼

因為怕醜
真喺想學㗎,喺花蓮買咗啲豆返嚟都未開始試玩
順便問一問,啲豆放喺陰涼處最多可以keep幾耐左右?唔該晒

你入去問佢地嘛
問我地做乜鬼

因為怕醜
真喺想學㗎,喺花蓮買咗啲豆返嚟都未開始試玩
順便問一問,啲豆放喺陰涼處最多可以keep幾耐左右?唔該晒

視乎你果邊既環境, 溫度濕度而定
但最好1個月內飲哂
想問巴打們平時用開hario 手磨係買邊隻架?
肥d 定瘦d 個款?
想問巴打們平時用開hario 手磨係買邊隻架?
肥d 定瘦d 個款?

唔用 Hario手磨
因為唔好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞