lihkg咖啡同好區1

1001 回覆
66 Like 2 Dislike
<blockquote><blockquote>&lt;blockquote&gt;&lt;blockquote&gt;Clever cup 單品豆

係公司飲最易整係clever cup
我密謀緊買french press/ handdrip 返公司玩&lt;/blockquote&gt;
邊度買clever cup好,&lt;/blockquote&gt;

淘寶方便</blockquote>
無用開淘寶
有無人係街鋪買過</blockquote>

去好景囉,夠方便

搵日睇下先
有冇港島區cafe 係好飲
想去慢慢飲坐半日

2/3 dolci 我覺得唔錯
每次飲都坐大半日

過兩日去試試佢先

有個四眼仔同個好白嘅男仔沖得唔錯
想問吓好景個間其實幾樓?
留名
日本餐廳Yoshinoya

呢間係日本好出名
drip coffee ,有 kalita 扇形 / wave , hario V60,Kono 名門/名人,Chemex, Clever cup, 仲有大量唔同廠出o既 扇形 單孔/三孔

達人級

有冇bialetti用家

封左塵好耐

邊到有得買同好唔好

生活館 , 清洗煩 但咖啡夠力

city super 都有 日日用
留個名

最近係北歐訂左豆
Total 有 1200g 豆會陸續到達
打算自己1個飲哂佢
平均每日沖 3壺就可以了
原來V60 叫Clever cup

兩樣野黎架

clever cup 係台灣人發明
即係聰明杯,落粉落熱水,等到夠鐘上杯到
佢會自己出啡
好處係方便同穩定
但可以調整既地方就少啲

V60 果啲就係 手沖既 濾杯,圓錐形
仲有 其他唔同形狀既濾杯

有圓底波浪,3孔
有梯型,梯形又再簡單分為 3孔同單孔

仲有 Kono 濾杯,都係圓錐型
但佢個正統沖法又唔一樣

手沖好多野玩架
仲未講 濾紙分別同埋 手沖壺分別
想去慢慢飲坐半日

每次飲都坐大半日

過兩日去試試佢先

唔怕遠就cafe deadend, 好鍾意飲佢杯dirty
想去慢慢飲坐半日

每次飲都坐大半日

過兩日去試試佢先

唔怕遠就cafe deadend, 好鍾意飲佢杯dirty

dead end 真係去到 dead end咁遠
個人覺得m記性價比最高
個人覺得m記性價比最高

m記好飲過 Starbucks 我覺得
但同其他真係好既咖啡相比都有啲距離
其實連鎖黎講M記&gt;pacific&gt;starbucks
自己做過啲細cafe 用靚豆沖出黎既意式咖啡同呢啲連鎖咖啡店相比根本係兩回事黎
Btw 終於有個咖啡post

我早2日都諗緊不如我開一個
但唔夠時間開,點知今日一上就見到

好飲既咖啡真係一飲就飲得出個分別
你地飲開咩豆?
平時去hkcoffee買豆
葵青係咪無好既coffee shop

!coco-expresso 701!

除左呢間仲有無
男朋友近來學緊沖咖啡 想買部好既磨豆機比佢 求各位巴絲比意見

budget 幾多?

其實我完全唔知價 不過2000以下啦最好 但如果巴打有推薦既貴少少都可以考慮一下
聽人講 手沖用手磨
機沖用機磨

係咪真
男朋友近來學緊沖咖啡 想買部好既磨豆機比佢 求各位巴絲比意見

budget 幾多?

其實我完全唔知價 不過2000以下啦最好 但如果巴打有推薦既貴少少都可以考慮一下

呢個價唔上唔落喎.....
平就小飛馬 1k 左右
一係一上就去到3k -4k
聽人講 手沖用手磨
機沖用機磨

係咪真

no~
聽人講 手沖用手磨
機沖用機磨

係咪真

無絕對關係
只不過係 機沖既會對粉相對地要求高好多
無論係研磨度定平均度
手磨既 espresso 唔係唔得
只係要指定特得既手磨先磨到 機沖需要既要求
同埋磨 espresso 咁幼對手應該會好攰
所以一般 espresso 都係用機磨

手沖就相對唔需要咁幼
手磨 / 機磨都無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞