lihkg咖啡同好區1

1001 回覆
66 Like 2 Dislike
巴打會唔會開班教下手足沖咖啡
飲過手沖覺得好正
成日口痕但毒撚一條友去coffe shop有種不太自在的感覺
飲完急急腳走人
有冇巴打一樣定我太毒
有無巴打鍾意飲咖啡
講下d 個人喜好先
我飲過既coffee shop連鎖店排名

以latte 計
Espresso alchemy >18gram >>> pacific >= M 記 > Costini >Segafredo Zanetti Espresso > Starbucks

入starbucks 中過伏 依家入去只飲熱奶

非連鎖店 旺角knockbox 同 元朗accro 好正
有無同好

我屌你老母 以為係講自己整
好多小店都比你列出黎果d 好飲

樓上巴打可以教拉花

佢嗰隻加左d 花味好似酸左
係有少少甘甜嘅
佢呢隻咖啡係佢舖頭特色
但我個人唔係好好囉

你愈講我愈覺得佢果隻唔係普通手沖咖啡

睇黎就應該似係佢鋪頭自己 mix 既野啦
咁樣的話我就唔評價了

以手沖咖啡黎講其實強調花香同果酸既都有好多
大部分非洲豆既果酸味都好重
入唔入到口就睇個人,莓果味道囉

如果巴打唔係太好酸
可以試下 中南美洲既豆
會甜味平衡啲

係有少少甘甜嘅
佢呢隻咖啡係佢舖頭特色
但我個人唔係好好囉

咁樣的話我就唔評價了

如果巴打唔係太好酸
可以試下 中南美洲既豆
會甜味平衡啲

呢間,Melbourne 好出名
應該係自己mix

樓上巴打可以教拉花

有fd有開班教拉花
佢地果team人有攞冠軍
如果有巴打有興趣既可以pm我
利申:非打手,冇同佢地夾

好驚比人起底

我都係,我成個ig都係呢個style 拉花

樓上巴打可以教拉花

可以教,但冇地方

好驚比人起底

唔係掛呢個我自己諗嫁喎
組合圖岩我多d因為我做對流/對稱既圖冇咁靚
呢排用法壓又用公司既咖啡機沖咖啡....
都沖得唔好飲...
最尾用番濾紙滴溜反而沖得最好飲
但滴溜出一個好大好大既問題....
當你滴完既時候.....
成杯咖啡都變得唔夠熱,...什至係凍添...
點算?

講一講你用幾多度水沖
沖左幾耐

正路我手沖出到黎就 63~65度水

我係用約莫100度既熱水沖
但滴溜時間都幾長下
十到十五分鐘先滴到一杯出黎....
公司冷氣又大....
都沖得唔好飲...
點算?

講一講你用幾多度水沖
沖左幾耐

但滴溜時間都幾長下
公司冷氣又大....

10分鐘
可唔可以講下你用咩 dripper ?
留名

最近去文華食自助餐,佢個咖啡意外地非常好飲,比起好多出面小店都好 有機會一定要試試
都沖得唔好飲...
點算?

講一講你用幾多度水沖
沖左幾耐

但滴溜時間都幾長下
公司冷氣又大....

10分鐘

求係係一田到買FILTER右紙 同個過濾兜咋....
幾十蚊左右
都沖得唔好飲...
點算?

講一講你用幾多度水沖
沖左幾耐

但滴溜時間都幾長下
公司冷氣又大....

10分鐘

求係係一田到買FILTER右紙 同個過濾兜咋....
幾十蚊左右

我想問你手沖沖10分鐘滴到出黎係咪成杯野好苦 ?

一般黎講,手沖時間約莫係 2 分鐘左右
當然要視乎返 濾杯個設計
我最長時間沖試過接近4分鐘
但因為果個係 malitta dripper
單孔設計令佢可以將個浸泡時間拉長拎入面唔同既味道出黎

但唔會去到 10分鐘囉
手沖咖啡,成件事環繞住既都係萃取
即係你可以係入面拎到幾多味道出黎
過少會酸
過多會苦
適中就甘香微甜,帶有果酸,口感有 少少似果茶,唔苦

10分鐘我諗你咩苦味都出哂黎

好驚比人起底

唔係掛呢個我自己諗嫁喎
組合圖岩我多d因為我做對流/對稱既圖冇咁靚

我講我果杯炸

係有少少甘甜嘅
佢呢隻咖啡係佢舖頭特色
但我個人唔係好好囉

咁樣的話我就唔評價了

如果巴打唔係太好酸
可以試下 中南美洲既豆
會甜味平衡啲

應該係自己mix

半個月前去澳洲飲過
乜原來好出名架
我對咖啡無認識
不過果次飲完覺得好好飲,好舒服,after taste唔錯
我連叫乜飲都唔記得了
但個姐姐俾杯野我時俾左張卡我,講果隻咖啡豆的來龍去脈

咁樣的話我就唔評價了

如果巴打唔係太好酸
可以試下 中南美洲既豆
會甜味平衡啲

應該係自己mix

半個月前去澳洲飲過
乜原來好出名架
我對咖啡無認識
不過果次飲完覺得好好飲,好舒服,after taste唔錯
我連叫乜飲都唔記得了
但個姐姐俾杯野我時俾左張卡我,講果隻咖啡豆的來龍去脈

d 姐姐手字幾靚
都幾多人買豆返去
其實呢間cafe 相對其他比較貴
是咁的小弟之前買左隻平平地hario 但磨出嚟啲粉真係好唔平均
想聖誕節買過個比自己
聽講匿名唔錯但想買電磨唔洗煩
爬過吓文見到有個叫zd10同埋小飛馬(定係鷹唔記得)
有冇巴絲可以指點吓$1000上落邊個比較好
利申手沖jj
是咁的小弟之前買左隻平平地hario 但磨出嚟啲粉真係好唔平均
想聖誕節買過個比自己
聽講匿名唔錯但想買電磨唔洗煩
爬過吓文見到有個叫zd10同埋小飛馬(定係鷹唔記得)
有冇巴絲可以指點吓$1000上落邊個比較好
利申手沖jj

Zd 10 用家,之前wpm 做discount ,唔知仲有冇
留名

手磨,好似好唔平均
新手岩岩玩,個磅好重要,就係冇左佢

手磨,好似好唔平均
新手岩岩玩,個磅好重要,就係冇左佢

你個底咁黑點睇呀大哥

呢個我好似係用手磨出的
lido 3,應該無記錯

磅淘寶啦,200蚊內都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞