lihkg咖啡同好區1

1001 回覆
66 Like 2 Dislike
請問有無邊間coffee shop 可以試到唔同地方既咖啡豆既咖啡?

好多都可以
不如講下你平時飲邊間先
火龍
睇得出你都有興趣玩 手沖咖啡 / 精品咖啡

不過有少少基本知識你要知道先

1)咖啡豆係需要烘焙既,程度有深有淺
2)意式咖啡機出既係 特濃咖啡(espresso),使用既一般係烘焙度較深既豆
3)你所講既 蒸餾咖啡,就我所知其實並不存在
中三phy 應該教過,蒸餾完理論上得返純水,蒸餾水就係咁黎
應該係 精品咖啡/手沖咖啡,而精品/手沖 都亦會經常性轉換唔同既豆,俾客人嘗試唔如既 "地域風味"

致於你玩法壓出唔到個味
第一可以用手法有關
第二係豆既烘焙度可能唔一樣
第三係研磨度不同
第四可能係水溫
第五可能係水質
第六可能係時間

好多原因,講唔到咁多
總之練多啲

為興趣教人
之前係工廈有租地方玩開啡
宜家轉左地方同埋未執好果到啲野

巴打有冇新手工具list/款介紹
跪知點入手

濾杯用 hario V60 ,淘寶都有套裝有埋濾紙用 分享壺
磅新手就 hario 都得,敏感啲不過比較貴
平價可以用 tiamo 都可以
溫度計都可以 tiamo
沖壺就 是但都可以
一開始睇樣啦,反正你咩壺都要練

磨豆機,電/手磨睇你預算
電磨黎講 小飛馬都可以
手磨就可以一試 匿名

可以係邊入手?

為興趣教人
之前係工廈有租地方玩開啡
宜家轉左地方同埋未執好果到啲野

巴打有冇新手工具list/款介紹
跪知點入手

濾杯用 hario V60 ,淘寶都有套裝有埋濾紙用 分享壺
磅新手就 hario 都得,敏感啲不過比較貴
平價可以用 tiamo 都可以
溫度計都可以 tiamo
沖壺就 是但都可以
一開始睇樣啦,反正你咩壺都要練

磨豆機,電/手磨睇你預算
電磨黎講 小飛馬都可以
手磨就可以一試 匿名

可以係邊入手?

咪叫你淘寶囉
請問有無邊間coffee shop 可以試到唔同地方既咖啡豆既咖啡?

好多都可以
不如講下你平時飲邊間先

會比人笑....
我飲開既鋪係不知名的
係官塘 個頭....
D 人都話我痴線.... 我番工係中環...
有時我係會跑去官塘 去食個法包同飲一杯佢個邊既咖啡
叫Jimmy cafe
真係好唔錯
留名
火龍

2)意式咖啡機出既係 特濃咖啡(espresso),使用既一般係烘焙度較深既豆
應該係 精品咖啡/手沖咖啡,而精品/手沖 都亦會經常性轉換唔同既豆,俾客人嘗試唔如既 "地域風味"

致於你玩法壓出唔到個味
第一可以用手法有關
第三係研磨度不同
第四可能係水溫
第五可能係水質
第六可能係時間

好多原因,講唔到咁多
總之練多啲

其實我都明白....無論法壓好滴溜又好
你講個幾樣野都要張握得好準先沖得好飲....

我試過兩三日內, 試過連續十幾次沖黎飲
反覆咁試, 只係試過一次沖到有我飲開個間coffee shop 平時沖出黎既味道
精品咖啡/手沖咖啡 呢兩種咖啡會間唔中換豆? 你所指既係coffee shop 會換唔同出產地既豆? 但好似連鎖店個D 咖啡豆飲左咁耐.... 都feel 唔到佢有換過其他品種既咖啡豆....

thanks 巴打指教 有好多時都忘記左手沖咖啡既沖得好既主要原因... 多謝指教
火龍

致於你玩法壓出唔到個味
第一可以用手法有關
第三係研磨度不同
第四可能係水溫
第五可能係水質
第六可能係時間

好多原因,講唔到咁多
總之練多啲

其實我都明白....無論法壓好滴溜又好
你講個幾樣野都要張握得好準先沖得好飲....

我試過兩三日內, 試過連續十幾次沖黎飲
反覆咁試, 只係試過一次沖到有我飲開個間coffee shop 平時沖出黎既味道
精品咖啡/手沖咖啡 呢兩種咖啡會間唔中換豆? 你所指既係coffee shop 會換唔同出產地既豆? 但好似連鎖店個D 咖啡豆飲左咁耐.... 都feel 唔到佢有換過其他品種既咖啡豆....

thanks 巴打指教 有好多時都忘記左手沖咖啡既沖得好既主要原因... 多謝指教

手沖咖啡既好玩之處就係可以經常轉豆試唔同風味

聖誕節我訂左 kaffebox Christmas box
12月1號至 24號,每日有 50g 唔同既豆俾你去飲
總數 24隻豆,飲到25號開開心心過聖誕

宜家最少要1日沖3壺啡
最近進度落後,努力追緊進度

好多都可以
不如講下你平時飲邊間先

會比人笑....
我飲開既鋪係不知名的
係官塘 個頭....
D 人都話我痴線.... 我番工係中環...
有時我係會跑去官塘 去食個法包同飲一杯佢個邊既咖啡
叫Jimmy cafe
真係好唔錯

Jimmy 聽過但未去過
不過如果都是觀塘
建議你試下去 return coffee

同埋講到搵 coffee shop
如果你係 ios 用家,可以試下用 listcup
btw android 未有
我自己都未用過
我岩岩放工趕���收工���買杯columbia 咖啡黎飲
但咁遲咁趕去飲,好難���到杯好咖啡,如果真係沖得比想像中既���咁好飲
飲得出,佢沖得太���,d味未出晒黎���倒左比我飲
其實自己都好想學,但���於架生大貴,好幾痳煩下...無搞得太多....
我岩岩放���趕���去觀塘,趁佢收工前買���columbia 咖啡黎飲
���咁遲咁趕去飲,好難會到杯好咖啡���結果真係沖得比想像中既飲開既味道���咁好飲
飲得出,佢沖得太急,d味未出晒黎就���出黎趕住比我飲
其實自己都好想學,但在於架生大貴,好���痳煩下...無���得咁多....
留名
留名 其���麻麻地���意飲咖啡 ���係返工會���公�����d咖啡
牌������似叫illy 覺得幾好飲 係���好野黎

��� Commons ,大眾化口味,易接受
點睇Nespresso咖啡機,最近買左部黎試

方便....叫倣好過3合1.....

咁差既咩
舊野都唔平
點���Nespresso咖啡機,最������左���黎試

方便....叫������過3合1.....

咁差���咩
舊野都���平

買牌子,黎黎去去都係個隻���啡豆
我岩岩放工趕���收工���買杯columbia 咖啡黎飲
但咁遲咁趕去飲,好難���到杯好咖啡,如果真係沖得比想像中既���咁好飲
飲得出,佢沖得太���,d味未出晒黎���倒左比我飲
其實自己都好想學,但���於架生大貴,好幾痳煩下...無搞得太多....

如果唔計個磨...其實唔貴
V60+分享壺SET , 磅, 溫度計, 手沖壺
手沖壺平平地買隻tiamo 玩住先

https://coffee98.taobao.com/category-197911938.htm?spm=a1z10.5-c.w5842-14685677880.21.TsbuQk&search=y&catName=%A1%BE%CA%D6%B3%E5%B1%AD%A1%A2%CA%D6%B3%E5%BA%F8%A1%BF#bd
想問下去邊到學拉花好?屋企有部gaggia 不過一直都拉唔到花,個sales 賣果時拉得好輕鬆,我次次都一堆泡
想問下去邊到學拉花好?屋企有部gaggia 不過一直都拉唔到花,個sales 賣果時拉得好輕鬆,我次次都一堆泡

係咪無換打奶咀?同埋要係面層打較岩角度,奶壺只可用350ml
有時候飲完americano 會好似胃痛咁
係唔係有問題
留名

咁差既咩
舊野都唔平

貴同好飲一向都無關係
留名 其實麻麻地鍾意飲咖啡 但係返工會飲公司d咖啡
牌子好似叫illy 覺得幾好飲 係咪好野黎

Lily 我幾欣賞佢係商品咖啡到做得幾出色
但精品黎講佢就唔係啲咩野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞