lihkg咖啡同好區1

1001 回覆
66 Like 2 Dislike
大埔區有無細cafe可以坐低做下野

翠樂街
想學mocha無人理我

有咩好學
加朱古力就係

mocha壺喎
唔係加左朱古力果種mocha

moka pot , 唔係mocha

係,moka pot
未玩過 moka pot
香港亦好似真心少人玩

coffee shop 都幾乎無見過有得賣
想學mocha無人理我

有咩好學
加朱古力就係

mocha壺喎

咁想學moka pot可以點入手

買pot, 買咖啡豆,磨豆機,電子磅。
然後沖....
Moka pot 唔係家庭式架咩,有咩好學....
出面啲咖啡班成3千幾4千蚊
想學好沖咖啡係咪最好番cafe不斷沖
有冇人請義工比我學下,當請個pt唔收錢

無經驗的話
就算收賤價打工
都係清潔 & 對客先
有排都無得你入bar學野

無經驗的話
就算收賤價打工
都係清潔 & 對客先

都好,起碼有咩唔明可以得閒個陣問下專家
新手留名
想買架生,可惜冇位

無經驗的話
就算收賤價打工
都係清潔 & 對客先

都好,起碼有咩唔明可以得閒個陣問下專家

其實冇乜,一邊自學,一邊做一邊觀察,學唔學到野,都係睇自己。行行都係咁。
美式咖啡機係唔係沖極都無咩分別
轉過幾隻飲落都係差唔多咁

唔關事
係因為手勢問題
單單係講 壓粉一樣野都已經有排你練
想學mocha無人理我

有咩好學
加朱古力就係

mocha壺喎

然後沖....

點會無野學呢,所有野都有野學有野要練

但我唔熟,無辦法親身教你
只好上網搵其他人既討論俾你
是但搵條咋,有興趣就自己去搵下啦

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=496261043881760&id=269289159912284
LM
美式咖啡機係唔係沖極都無咩分別
轉過幾隻飲落都係差唔多咁

唔關事
係因為手勢問題
單單係講 壓粉一樣野都已經有排你練

認真點壓,無諗過美式咖啡機壓粉
可能我沖得hea

美式
對唔住,我錯,睇漏左兩隻字

呢個係因為部機問題
美式全自動咖啡機我未聽過有沖得好飲既
有冇ching有 1至2+ 年咖啡師經驗
pm我
pm我

sor
原來未有pm功能
想學mocha無人理我

有咩好學
加朱古力就係

mocha壺喎

然後沖....

因為平時玩開kalita滴漏壺
未玩過moka, 咁moka有無話用咩深度的豆或者咩豆種好啲?

moka pot 可以去淘寶呀,話出到crema果隻Bialetti Brikka 都係三舊水左右
moka pot永安同崇光有時都做特價

因為沖出黎類似espresso,豆既話應該都係dark roast 。粗幼度就比espresso 粗dd

翠樂街

係咪pizza hut對面
留名

翠樂街

係咪pizza hut對面

唔知係咪,去得一次,店員全部都係女仔,出面擺左好多花,有張露天枱,好舒服...... 價錢都好friendly
pm我

搵你做乜
你請人 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞