lihkg咖啡同好區1

1001 回覆
66 Like 2 Dislike
想玩手沖,應該點入門?

預算幾多

你需要
濾杯
濾紙
磨豆器

溫度計
仲有 時間,技巧,熱水

當中以 磨豆機最貴,又再有分 電磨同手磨
手磨平啲但攰啲
電磨貴啲但方便啲

最平1000內得唔得?
有冇鋪頭介紹去試下飲手沖

1000 都勉強可以
但會有少少辛苦
因為1000內全包,磨豆機一定係平價手磨
平價手磨,磨出黎既風味一定無咁好
要用技術去搭救
但新手又無技術

我當年自學就係差唔多咁既情況
近乎無人教過我,頭果 1個月每一杯個味都出唔到

但有人教真係差好遠
宜家我有時會同啲新手分享下俾佢地沖下
我睇住佢地啲手勢落水之類
出到黎杯野都唔會太過差

邊間好飲,就上面都有人提過啦
睇返你本身近邊區

如果1000頭會唔會好d? 有冇list/名 同埋可以去邊買?
你講到咁難 新手又冇朋友玩可以點
唔該巴打
大埔區有無細cafe可以坐低做下野

翠樂街

係咪pizza hut對面

唔知係咪,去得一次,店員全部都係女仔,出面擺左好多花,有張露天枱,好舒服...... 價錢都好friendly

thanks bro
喺英國做緊 Speciality Barista
想玩手沖,應該點入門?

預算幾多

你需要
濾杯
濾紙
磨豆器

溫度計
仲有 時間,技巧,熱水

當中以 磨豆機最貴,又再有分 電磨同手磨
手磨平啲但攰啲
電磨貴啲但方便啲

最平1000內得唔得?
有冇鋪頭介紹去試下飲手沖

1000 都勉強可以
但會有少少辛苦
要用技術去搭救
但新手又無技術

但有人教真係差好遠
出到黎杯野都唔會太過差

睇返你本身近邊區

如果1000頭會唔會好d? 有冇list/名 同埋可以去邊買?
唔該巴打

其實唔難既
好容易
純粹係因為我一開始真係完全無人教姐
我宜家間中都會開班教下人
佢地個個都沖得好好

買工具野要平就淘寶
最緊要睇清楚佢唔好串錯字就 ok
不過淘寶咖啡野多數都真野
反而印象中都好似無乜國產添

1000 都勉強可以
但會有少少辛苦
要用技術去搭救
但新手又無技術

但有人教真係差好遠
出到黎杯野都唔會太過差

睇返你本身近邊區

唔該巴打

其實唔難既
好容易
佢地個個都沖得好好

買工具野要平就淘寶

巴打係收錢教人?

新手工具有冇話買咩牌子/型號?
冇頭緒
飲左drip coffee之後返唔到轉頭
之前去日本一嘗咖啡界Apple blue bottle coffee
幾香同好多選擇,不過之後係新宿間Beams度樓下有間叫猿田彥既cafe,更加正 ,仲買左2盒drip coffee
香港就覺得coffee academy 都幾好

呢間係blue bottle

誠意推薦猿田彥

1000 都勉強可以
但會有少少辛苦
要用技術去搭救
但新手又無技術

但有人教真係差好遠
出到黎杯野都唔會太過差

睇返你本身近邊區

唔該巴打

其實唔難既
好容易
佢地個個都沖得好好

買工具野要平就淘寶

巴打係收錢教人?

冇頭緒

為興趣教人
之前係工廈有租地方玩開啡
宜家轉左地方同埋未執好果到啲野
上面講日本
我仲未去過日本飲啡

不過聽講日本都唔係好興手沖
係咪呀?
上面講日本
我仲未去過日本飲啡

係咪呀?

日本點會唔興手沖...
好鐘意飲mocha 係澳洲讀書 d咖啡平均都幾好飲
不過Starbucks

好掛住unsw lib門口間車仔店 ,又平好味
利申:mocha lover
上網睇一個咖啡課程,有證書
要三千幾蚊 有冇用的
推介灣仔 N.O.T. Specialty Coffee
上網睇一個咖啡課程,有證書
要三千幾蚊 有冇用的

實有用架
點都會教到你啲
不過睇下你學黎做咩之嘛

如果係純粹為興趣既
我覺得唔係咁必要
上面講日本
我仲未去過日本飲啡

係咪呀?

日本點會唔興手沖...

都話未去過囉

所以咪問下你地係唔係囉
上面講日本
我仲未去過日本飲啡

係咪呀?

日本點會唔興手沖...

都話未去過囉

所以咪問下你地係唔係囉

日本反而手沖都多,尤其是有番咁上下歷史o既舖
但係佢地用唔同多blend 比較多,同埋炒豆偏向深炒,平時我地飲開D中淺炒豆,佢地都會炒到好深
樓主,猫飲唔飲得咖啡?入黎回應下

隻黑貓唔肯走點算
https://lihkg.com/thread/34894/page/1?ref=ios

其實唔難既
好容易
佢地個個都沖得好好

買工具野要平就淘寶

巴打係收錢教人?

冇頭緒

為興趣教人

巴打有冇新手工具list/款介紹
跪知點入手

其實唔難既
好容易
佢地個個都沖得好好

買工具野要平就淘寶

巴打係收錢教人?

冇頭緒

為興趣教人

巴打有冇新手工具list/款介紹
跪知點入手

濾杯用 hario V60 ,淘寶都有套裝有埋濾紙用 分享壺
磅新手就 hario 都得,敏感啲不過比較貴
平價可以用 tiamo 都可以
溫度計都可以 tiamo
沖壺就 是但都可以
一開始睇樣啦,反正你咩壺都要練

磨豆機,電/手磨睇你預算
電磨黎講 小飛馬都可以
手磨就可以一試 匿名
上面講日本
我仲未去過日本飲啡

係咪呀?

日本點會唔興手沖...

都話未去過囉

所以咪問下你地係唔係囉

日本反而手沖都多,尤其是有番咁上下歷史o既舖
但係佢地用唔同多blend 比較多,同埋炒豆偏向深炒,平時我地飲開D中淺炒豆,佢地都會炒到好深

深焙手沖我都少飲
試過覺得都幾過癮,但就好似無淺焙咁多變化
自己沖... 真係好難沖得好飲....
我係coffee shop 到買左包咖啡豆再磨成粉, 係中間粗幼左右
用french press 沖.....
又係就好苦....仲要澀口....
一係就出唔到佢有既味出黎....
我已經跟足youtube
4分鐘就沖出黎....
真係浪費左包豆....
係個間coffee shop 到飲, 真係好好飲... 我成日過去飲佢地沖出黎既咖啡....

其實係咪有一D 咖啡豆, 要用大型既機黎沖先沖得好飲既?
我懷疑我買番黎個D 豆係要大型機黎沖先沖得出味道出黎....

仲有請教一下....大型連鎖店個D 咖啡豆係咪用死一隻豆既?
即係沖cappuccino, mocha, latte 都係用同一種豆黎沖?
我係coffee shop 到買左包咖啡豆再磨成粉, 係中間粗幼左右
4分鐘就沖出黎....
真係浪費左包豆....
係個間coffee shop 到飲, 真係好好飲... 我成日過去飲佢地沖出黎既咖啡....

我懷疑我買番黎個D 豆係要大型機黎沖先沖得出味道出黎....

仲有請教一下....大型連鎖店個D 咖啡豆係咪用死一隻豆既?
即係沖cappuccino, mocha, latte 都係用同一種豆黎沖?

你喺coffee shop係咪飲開expresso base?
French Press沖唔到果種味係好正常喎,都唔係expresso
4分鐘就沖出黎....
真係浪費左包豆....

你喺coffee shop係咪飲開expresso base?
French Press沖唔到果種味係好正常喎,都唔係expresso

唔係呀
我係個間咖啡室飲開
普通咖啡
不過我唔會飲佢地入面個D cappuccino, mocha, latte
因為佢沖呢D 咖啡, 會用意大利咖啡豆黎沖
我平時去飲 會飲佢地入面既一般蒸溜咖啡, 佢日日用唔同地方既豆
我最鐘意佢地個隻哥倫比亞
飲左一兩次.... 上左癮
我真係怕間野唔開的話... 唔知邊度有得飲呢種咖啡

其實我係睇重咖啡豆既出產地同種類, 多過用咩型式沖出黎....
其實HKBC係咪真係好重視豆嘅質素
我發覺香港唔多地方有得飲唔同地方既咖啡豆既咖啡
請問有無邊間coffee shop 可以試到唔同地方既咖啡豆既咖啡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞