Router路由器 集中討論區(14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
唉,早知果陣唔買隻 RT-AC86U 啦屌

想問下如果成套換 Mesh system 都係 Netgear? 邊套會好啲?黎緊會唔會好快有新野出?要唔要等下先換?
其實又唔係咁壞既 到時放左再換都ok
頭盔:你要嘗試舖左線先
Ching 想問下你屋企大約幾呎到
我屋企大約600呎到
諗緊淘寶in隻ac86u
但唔知成屋收唔收得哂

利申:情況都似張圖,都係放廳
但lyra 好多鑊氣,成日斷線
我750尺左右,個則類似咁樣

紅點位係 RT-AC86U, 入到尾房都接近收唔到
咁我尾房本身有拉線,所以而家用一隻舊既 RT-AC58U 擺藍點位去放另一粒 SSID 出黎,不過唔郁好地地,如果係間屋行黎行去會成日斷或者行左出廳佢都唔識轉番廳個 SSID, 所以先想諗搞 Mesh, 煩在諗緊買多隻 RT-AC68U 定成套換 Orbi 算
Ok ching唔該哂先
咁我應該買兩隻ac68u做mesh 了
除左netgear orbi, 仲有linksys velop
基本mesh wifi ac2200三頻就夠玩啦
其實未買既話點解唔直接買 Mesh?
其實 netgear 同 linksys 三頻 ac2200 計邊套好啲?我想要穩定唔好成日要 reboot
有諗過啊,因為屋企仲有其他機要用lan口位(3部機左右)
Orbi 同velop 既lan口又唔夠,所以先諗兩隻68u
LAN 唔到, 買個Switch 算啦
即係一開四咁樣?會唔會好影響速度?
300尺屋企係咪買咩機都無所謂, 原先屋企人幾年買左隻ROUTER TOTOLINK A2004ns....而家想換GOOGLE WIFI / ASUS RT-AC86U, 想問下大家既意見
你唔係4條lan要同時chur盡1000Mbps 基本無大分別
我用緊orbi rbk40, 主機1wan+3lan, 子機4lan, 咁都唔夠用
再唔係上rbk43 有2子機, 子機夾埋都8lan, 唔會唔夠用呀ma
Okok唔該哂
如果要行盡1Gbps lan速度始終子機唔夠快,一定要主機先得
個要求到底係 giga for lan to lan? 定giga for lan to wan? 定點先....
本身講緊用緊1000mb bb, 同埋要3lan ja wor
巴打我屋企個則好似
其實好似你連wifi道理一樣,不過你連lan cable.
Rbk23 主機得一個output,一個input
衛星有2個output
Rbk43/53 主機有3個output,1個input
衛星有4個output。 依家啲router都唔會點樣同時用就好慢既情況架啦
Google wifi係mesh 來,單支買廢左99%武功。 86u就coverage area 你個到有突。
其實68u都夠做。
而家係咪唔應該入wrt1900!?
頭盔:你應該考慮左舖lan線先
兩樣野黎啵 一隻係玩mesh 一隻係router有mesh玩
巴打 已經鋪晒LAN線了 係咪都好似另上面位巴打咁講 68U夠玩
300尺咁細仲mesh乜嘢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞