Router路由器 集中討論區(14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
86u嘅話只要係3t3r ac嘅裝置都可以接近用盡1000mbps
我部mbpr mid 14 13吋可以去到900mbps下載以上 (係ac 3t3r,收爆約-45dBm左右係呢個速度),上載有8xx
駁lan嘅電腦都係咁上下左右
2t2r嘅xs max都有620mbps同5xx mbps下同上載
係 暫時綜合大家經驗 .44似乎係比較穩定嘅version
一部86u對於700尺嘅屋嚟講係冇死角,除非主力牆位置奇怪
不過想keep住有5xx以上速度就最好三頻mesh,兩個5ghz至少係3t3r x2
macbook pro 13” 有3t3r?! 唔係要15”先有咩
唔係,100%肯定mbpr 13 mid-14有3t3r行到1300mbps
你岩,唉屌check 完原來係我自己個部mbp 2016 function key 先係867Mbps
我部mbp 15” 2017係3*3 1300mbps
macbook pro 13” 有3t3r?! 唔係要15”先有咩
唔係,100%肯定mbpr 13 mid-14有3t3r行到1300mbps
你岩,唉屌check 完原來係我自己個部mbp 2016 function key 先係867Mbps
我部mbp 15” 2017係3*3 mimo1300mbps
各位巴打,點睇呢篇文?

https://www.duckware.com/tech/wifi-in-the-us.html
mesh router 3頻 + 3x3 mimo or above
要rbk50 有4x4mimo 1733mbps
有啲貴
但clients 好多得866mbps
好詳盡好有用
之前我建議 而家係頂置
新版mbp 係得我部咁on9 2x2 867Mbps
apple 正pk
13”偷工減料
sor 見唔到

不過有wiki devi 已經好屈機
agger
最緊要唔係文字獄
如果我買2部86u,一部主(連modem),一部做aimesh,諗唔諗得過?
因為屋企多牆,1000幾呎外加個平台,一部驚唔夠做
你咁玩,點解唔直接買番mesh router, 好似Orbi 嗰d
佢計xs max條數(350mbps)同實際唔同
ac86u xs max 2x2 mimo行到620mbps
estimate 姐
個篇野 太長 暫時好 rough 咁睇左次
有冇巴打 總結到 篇文

以我理解 嘅係
clients 嘅spec 遠遠唔夠 router 好/勁
以致拖低個理論max 值
所以 升級router 去更高 speed 個影響好細 因為client 跟唔上

而且d router 速度説明 永遠直接state max possible combination
所以 就算天線數對等 router 頂盡有160MHz 但係client 得 80MHz
所以state 嘅速度 都係食唔哂

篇文章 d 篇幅 都係 解釋緊 個wifi speed 會受spec 嘅差異,技術嘅limit 影響

但係比較少講 覆蓋率/穩定性
我講devi wiki 少字
呢篇太長篇大論
都幾 知識性
但係集中係 速度方面
又係嘅
160MHz暫時就無乜用途 有都唔好開 會干擾
所以router款夠用就得 追太新又用唔哂啲功能 好多都係綽頭野
用緊r7000 電腦插lan線download野個陣 全屋wifi都上唔到網 連wtsap都收send唔到
屋企行緊100mb有冇解決方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞