Router路由器 集中討論區(14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
我1000M 上網, wifi speedtest 都係450Mbps左右
btw lan 線可否淘寶? 15-20m lan 線有乜介紹? thanks 巴打
有興趣買隻ea7500 v2 見$700值得買嗎

屋企得500尺 ,6350v3 平小小
回頭是岸值得加許
asus lyra trio 3隻vs netgear orbi rbk 23。 3隻
點揀好
Netgear
Channel好似down 個app睇下邊條小人就邊條,mumimo好似開左
以為台灣巴係華碩打手
唔係完全打手既仲有airport extreme我都會推
以事論事者 我睇法係咁 以主流牌子/性能/價格
Mesh: netgear>linksys>>asus
$1000-15000 router: asus>netgear>linksys
1000$樓下:linksys=asus>>>>>>>netgear
無論r7800定啲cheap 雞100m router出WiFi ,都會出現 駁到(full signal) 但上唔到網既情況唔係成日發生,但枕住1個月有2,3次,等幾分鐘至幾個字左右或重啟會無事,但都好煩

有冇人知咩事
ASUS 個 mesh 真係流到咁?
mesh 應該係netgear=linksys>>asus 啦
點解我用1000M,WIFI TEST 得80Mbps download & upload???
乜router乜client先得架?
linksys ea6900 / hkbn
最叻去到180 download.....
你隔住router好遠嚟test定係你有其他嘢駁住router扯走個bandwidth?
對正正個ROUTER,不過是WIFI 連接,其他DEVICES 係有CONNECT,但在沒人用的情況下CHECK的,我想不過扯太多比其他機用掛...
WiFi test可能畀咗嗰慢嘅server你,你再揀第二啲server試?
我發現orbi個5G得幾個channel揀 冇咗百幾果d 係咪要set d野先用到架?
廳有機頂盒,自己房要電腦同ps4
大約1400呎,長方型屋
想請教一下我喔個情況rbk23/43係咪得lan port多少嘅?分別?
仲有flash大細 同ram 既分別
我覺得分別唔大
你個case 一係rbk 23
無筆直上限就rbk53
我上星期買左隻usb ac68u
最近一開機果陣都連唔到線同search唔到,要拎走電源或者重開機先得
help
純個人睇法 因為個人對linksys用感一般
轉過幾個都是咁上下速度,都是9XDL,9XUL。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞