Router路由器 集中討論區(14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
唔係喎 睇漏咗
原來你可以拉線
咁係置頂揀個合心水嘅router
66u b1 or above
之後拉線 搞掂
唔使mesh但想全屋收到 wifi 應該都要兩個router
係呀,就係諗緊要3個冇咁勁既,定係兩個勁既
我啱啱只從spec去講佢嘅分
正如乖乖巴打所講 型號除左代表規格 仲有體型同數量
20 23 vs 50 53
不如你了解下 自己嘅需求
左下係我間房,都係得我用到mesh wifi。呢個位附近無插頭,未必拉到線。可能都係用返homeplug會好啲?
有無望過50幾大 我驚你接受唔到
Homeplug要睇你set 電線,其實你想你間房要wifi定想插lan?
wifi
睇你個則好似無咩主力牆,無咩必要rbk50放咁近,其實仲有個model 叫rbk40/43
其實買3隻裝可以廳一個,右下房一個,右上房一個都應該夠玩
要睇你lan cable係咩model , cat5e ? Cat6 ? Cat7?
其實我建議就mesh ,因為你都仲可以係衛星到拉lan線出來用。 當然,前題係mesh router 放既位置要自己研究下,我都研究左幾日。
最近搬左,用緊RBK20
格局同呢間好似
但主router係左面Master bed room
依家得1個衛星放左係呢張圖既 Bed room 1
但係我廚房(係呢張圖右下角就收得唔好)
係咪可以單獨買個衛星放係呢張圖既飯廳?

BTW舊router廢到傻
係支那Link黎
搬屋果日試左,坐正係Router執邊都得20MB
一換RBK20收到500MB
依家主人房400-500 睡房1 收到150-300 都穩定
但係去到廚房(位置同張圖唔同,去左右下角)就出哂事
得返20-50 仲要斷斷下咁

有一晚睡房2冇啦啦完全收唔到WIFI 但係依家又冇野,我決定唔理佢
其實正路,因為我廚房都有主力牆block,所以我就算係廚房收wifi都係under 100mb。
Orbi可以獨立買,rbs 20/40/50(衛星)
Rbw30就係插穌無lan output
可以因應需求來獨立買衛星連上去
另外我係router post 好耐之前都題及過,orbi連接可以選擇用diasy chain or mixture of star, 現時我就用mixture of star ,姐係主router 連衛星1和衛星2。因為如果用daisy chain會係變左主router —-》 衛星2(尾房)——〉 衛星1(第一間房) 。 我個個例子就係star 快過daisy chain.
我屋企用緊netgear RBR20 但係間房隔咗兩幅牆 成日都跌咗落2.4G 請問有冇得加衛星?求解答
唔係好明
係咪主router放係兩個衛星中間先岩用Star?
如果主router係最左 衛星1係中間 衛星2係最右 就唔岩用Star?
理論上係,但因為我試過咁樣效果麻麻所以轉番用star,都可能係因為我主router放係近走廊,所以接到尾房個衛星2易過接有主力牆封既衛星1
主同衛星貼近啲走廊位。試下唔同位置放下
啱啱轉1000M要換router我對依方面唔熟
所以想問吓 AC66U B1同AC58U 有咩分別?
同埋屋企方面我冇房係咪唔洗買禁勁嘅router都夠用?
冇牆 擋wifi 嘅話
一隻廢廢地嘅 router 個覆蓋都會夠用

跟住就睇 device 數量 去揀 型號
少嘅 咪ac58u
多嘅 就ac66u b1
最大分別係 66u 支援 aimesh
不過得一部router 係冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞