Router路由器 集中討論區(14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
你答呢個答案會比人咬
你600呎router 又放到屋中間,邊洗用mesh
因尾房不是收得太好,可能ROUTER 不是太好吧。
屋企人個wifi router 壞左
之前用tp link 用左7,8年
請問$500 以下係唔係9買就得
有冇話邊隻好
請細閱置頂 多謝合作
想問下如果用緊1000M plan

啲線駁法係咁 C=部電腦 M=網絡供應商俾嘅modem R=屋企router
咁駁法但電腦steam download game 得10mbps 關唔關個router 事
圖入面左手邊條線係師傅拉嗰條線
你modem出到兩個真IP?
唔明 小弟電腦白痴
modem正常只係for你插一個device, 你同時插個router同部電腦落modem有機會有問題

我轉咗咁駁之後試一次speed test download 同upload得90幾Mbps未轉之前有兩邊都300幾Mbps
但兩種插法 steam download game都係得幾十MB/s
what router?

steam唔係可靠嘅testing method, speed test較可信

俾我多口問句啦
如果屋企行100m
其實係唔係唔洗買咁高級
屌細力小小
百幾蚊貪平
訊號大機會唔穩定+收得差
自己諗
ea6350/ac58u is ok
決定買後者
唔該巴打
7,8 年前啦
大佬
AC1200 吊打 AC1300

緊係後者啦
呢我隻AC56U仲用緊, 只係閂哂無線 分比其他LAN 用
ac1200 同ac1300 既分別只係2.4Ghz 差100Mbps, 有分別?你長用2.4Ghz 上網?
屋企實用5百幾呎同埋偏長方型
個router 只可以擺近門口
中間隔住幅主力牆
所以係主力牆後面個d房wifi 都收得麻麻
襯裝修順便買埋router
到底5百幾尺駛唔駛用mesh ?
如果唔駛mesh 又有邊隻router 好用

1. 用有線200mb plan
2. 差唔多30年舊樓 用wifi plug 應該唔work
3. 會係房睇netflix 同打機
EA6350 256mb ram喎
Ac1200黎講數一數二
點解裝修唔整埋暗喉每間房有lan port?
各位用緊orbi嘅用家 想問下你地個router會點set?
channel mu-mimo beamforming果d點set會好d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞