Router路由器 集中討論區(14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
咪撚用支那link
想問sim router有咩選擇
你村屋?
唐樓 得6mb 宜家長開hotspot
4g-Ac68u
部機會燒
以前嗰個router更垃圾我都接受到,呢個算超額完成啦,感覺以前個router 除咗upload ps4 save太慢之外都無乜嘢問題,依家連ps4 upload save都解決咗,咁仲想點,電腦我連實線
補充,我個router壞咗我先換,唔係嘅話我會一直用落去
夠用就可以

其實呢,300mb嘅router實際都有60mb,就算打個八折都夠用,以前用150mb都忍到

ofca有40mb偷笑
依家用緊88蚊嗰隻router,夠用啦,仲快過舊時嗰隻

實際速度,已經夠用
speedtest server速度咋
connect 其他server邊度有呢個速度
你試apple store 單勞實際幾快就知
而且xxlink 穩定性。。。
我似家都研究緊n同ac嘅分別,但網上太少呢啲資料
我可以答你
n router lan最大支援100mbps lan/ wifi
一般ac router支援dual band 雙頻
2.4ghz n wifi + 5ghz ac wifi
dual band 450m 2.4ghz wifi 一般可食盡90mbps
5ghz wifi 1x1 2x2 3x3 4x4
理論速度 433m 866m 1300m 1733m
實際上一半咁上下
原來個wifi有人用緊所以先咁慢,呢個先係實際速度

所以咪係囉
wifi router係suppose比幾個client用 速度都穩定
有多個一個人用已經跌咁多速度
證明你個router hardware唔穩定
https://wikidevi.com/wiki/TP-LINK_TL-WR840N_v6
得32MB ram唔怪得
用左 linksys e2000 幾年(5定6年)
只係依家個wifi真係慢,睇左page 1 好似已經有個唔錯ge replacement,EA6350v3

以下係用HKBN 100MB 行2.4GHz ge result

是咪换得? 但個router又字壞
只係依家個wifi真係慢,睇左page 1 好似已經有個唔錯ge replacement,EA6350v3

以下係用HKBN 100MB 行2.4GHz ge result

是咪换得? 但個router又

以下係用HKBN 100mb 行2.4GHz ge result

是咪换得? 但個router又字壞

單頻2.4Ghz 802.11 g/n 300m
3xmb係咁上下
唔洗換,32mb夠用有突
今時今日一定唔夠
首先32mb 只係speedtest 推到最高嘅網速
咁唔代表其他網站都有呢個速度
例如一啲海外server
分分鐘跌到10mbps
唔信自己測試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞