Router路由器 集中討論區(14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
裝左係邊個位
夏天一黎 ac68就成日斷
求救
用緊ac68u WIFI既2.4G完全冇問題
但係如果用5G既話 設定到唔將個頻率set做雙位數(例如48)既話
電話就會完全搜唔到個5G信號 s10+同note3都一樣搜唔到
原生係149 但係搜唔到 請問係咪部野壞咗
最近垃圾tplink 壞咗
本身用netvigator 1000mb plan
modem係華為hc8040h

想問hg8040h啲插點分啲mb數?
(eg 1000mb÷3 定係佢識得自己分)
$2000內筆直換部ea9300會唔會modem唔夠做?

利申新手
紅點位
每個port都出到1000 mbps, 但你只會用到一個port,因為電訊商只會派一個ip比你
但我本身都插咗三條lan落個modem
1ps4 1pc 1router

我就係見ps4長期得400幾mb
所以諗緊買ea9300 會唔會有啲浪費
ps4應該係食唔盡1000mbps的

另外ps4同pc建議插返落router,modem應該剩係插router一樣嘢

明晒 多謝

咁1000mb plan 會唔會ea9300太勁/可再勁啲
依款唔熟,等其他巴打解答
help
Satellite 之間只用無線連接的話
就算房部腦用lan線插落satellite 都應該同用WiFi 差不多?因為個limiting factor 係satellite 之間嘅石屎牆(真係好厚)?
以減少所有連接之間的牆為先的話
放一部機在走廊(for中間兩間房)一部尾房 主機放廳
呢個方法有冇咩睇法
講個例子比你,我衛星1用lan連住notebook,speed test around300,但用notebook wifi得4-50mb 可能我notebook wifi廢

其實放過係走廊做中轉都係唔錯,可以一試
的確係可以慳更多既錢 如果未來都唔升級寬頻
Ac66u都夠哂
遲下可能會搬屋,買定無壞
村屋定唐樓 咁老實講,你依家買好啲,第時唔使咁快換
今年3月買左隻ac 68u 4g sin router ac1900
壞兩次都係換全新比我
係咪ac68u 4g 好多負評
有感而發 想買隻netgear m1 澳版駁ac 68u用
會不會好一點
唔一定係壞
switch 如果要連 5G wifi 係只可以 用雙位數
唔排除 手機都有呢個限制
唔熟 3星手機 自己揾揾 support 嘅channel no.

同埋 雙位數一樣用到㗎姐
Budget 無限既話有高級買高級,起碼第時又唔使換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞