Router路由器 集中討論區(14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
新po 留名
辛苦台灣巴 開新po
多謝有咁多位巴打支持就真
唔關lan事啦
只要是cat5e or above
不過你都可以再聽吓其他巴打嘅意見嘅
我都你建議你如果唔想買返同一部
預多啲不直好啲
或者試吓velop ac1300 1pk 唔得再mesh
不過lan port少 要買switch
但係500尺應該唔洗mesh
我而家7百幾尺ac-66u 都冇死位
求ching們指點下
依家經router 再駁電腦,玩steam l4d2成日十分鐘左右斷線,但如果上網唔經router 直插電腦玩又無斷過,係router 唔得? 已update 最新firmware

用緊HKBN, Netgear R6220
買咗幾條呢間cat6A,試過係上到1 Gbps
有興趣買 Linksys 三機mesh Velop ac3900
但好似for 唔多機用
屋企有5個人
如果同時5部手提同3部電腦一齊連會唔會好慢?
未用過,上網都搵唔到相關資料
求解答
唔會啦 一般router連十幾二十部機都無咩慢到,我屋企日日都連十幾個都無事。 上年家姐結婚仲連左3-40部都無問題 orbi好似最多連250個device

Velop都應該咁上下
搵埋比你
多謝解答
多謝
其實仲要睇你咁多device 既流量係幾大,流量唔大基本實夠大家一齊用
同埋隻隻家用router 基本都一樣係253個可用ip
上個post 久保巴打
rbk40 firmware
https://www.netgear.com/support/product/RBK40.aspx#download
睇下想要邊個version
睇個data flow
雙頻 mesh wifi 多機chur bandwidth 嘅話 係會慢d
個 backhaul 要預返咁多流量先得
不過理論上一般用途 係分別唔到
打機果d可能 個ping 會差d/唔穩定
岩岩uncle比左部pixel xl 2我,我番到去同iphone7plus 試下wifi邊個快啲,其實iphone 7plus model 好似仲舊過pixel 2 xl ,但都好接近

利申,我間房試(真係去到300mb架
老老豆豆,當我知道有新firmware時,我都未必up上去,廢時咁麻煩
部部都bt我諗唔得掂
留名學野
1000m上網有咩推介?
1000幾呎屋,想wifi都有500mb以上
ac86u
而家用緊dlink Ac1300,除咗直接連Lan線上到1000,Wi-Fi 完全唔夠做
6s 開始除咗se所有iphone都係ac wave 1 2t2r最高866Mbps
我部7+同xs max都可以去到5xx同62x Mbps
即係基本都有5xx,要再快啲就要個router再勁啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞