Router路由器 集中討論區(14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
條上網線大約係圖左上角,用緊1000m上網
家用linksys 都夠用啦
你明點解唔好買支那link啦
Linksys & Asus 都有wifi schedule
買3機mesh wifi, Linksys velop ac6600 / Netgear orbi rbk23
新入手ac68u
刷埋梅林 但感覺冇任何分別
其實梅林有咩function係岩一般用家?
有得查溫度
device Tx speed
如果唔mesh刷咗冇壞

間屋係咁嘅形狀,黑點就係我預咗比router同衛星嘅位
兩機mesh wifi似乎冇乜可能,但係如果間房粒黑點同其他兩點除咗幅牆之外隔住個櫃嘅話會唔會連Linksys Velop ac6600都唔得?
其實望下我po出來既floor plan都參考到,orbi rbk23都夠用,只要擺位擺得岩,就唔難
其實modem位係邊? 可以試下主router放係廚房對出b個個位,跟住加多隻係尾房,or黑點房加一隻,尾房加多隻。
Modem喺B字嘅右上角牆角位,已經拉咗條線落B字下面嘅黑點,即係我而家嘅主router位
因為主router位早就整咗線畀PS4、電腦同部Music PC,再加上B嗰度已經冇位畀router,所以冇可能郁到主router位
其實我都預咗要比三千銀以上起Mesh,只係RBK53貴得太誇所以都想平一啲
Velop嘅LAN port太少,唔係好啱我要求,而家只係諗RBK43定RBK53,但係RBK43嘅Overhaul同天線都冇53咁好
再唔係就諗係RT-AX92U定遲下嘅Orbi AX
各位師兄 我係深水埗見到google mesh wifi 水貨 630-680都有 買唔買得過?
你屋企幾大 一般rbk23/43都夠用,我屋企千零呎都係用rbk23
大約五六百呎左右
我最驚係間房粒黑點擺mesh衛星會廢咗武功啫,話晒唔止隔住牆重要隔住個大衣櫃
你話千零呎RBK23都用到嘅話我就諗下RBK43,RBK23主router得一個LAN port真係唔夠用
ASUS新出嗰隻幾時賣街
依樣真,rbr20得一個lan output唔夠用... 其實隔牆都無咩事,隔主力牆先大檸樂 你見我floor plan 啲主力牆都多過你都收到,雖然都係大打折扣
睇你房洗唔洗出lan, 唔洗就43 都夠,唔出lan wifi 分別不大
岩岩轉左網上行1000mb, 跟plan送左隻ea8300

Wifi最多都係得300. 除咗轉router之外有冇方法收得再快啲? 宜家得300好似好晒咁
wifi...
幾多套裝 電子野睇你要唔要保養
個積怪到
係1個裝黎,想買行但搵唔到
mesh買一個?
要買兩個,只係見水貨一個一個咁買。 行貨其實有咩渠道可以買到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞