Router路由器 集中討論區(14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
個router唔知咩事
呢幾日成日連唔到,但search到
不論電話定電腦,都話connect唔到/失敗
要router重新開機先得返

用緊ac68u,關唔關router setting事?
唔會啦,一陣買左啲平野/大陸野,手尾仲長。
如果貴咪睇下ac68u ,r7000?
我都係68U
最近5日成日連唔到
因為過熱?
我又係近日斷到喊
唔清楚,放係房,開緊冷氣,應該唔會過熱
咁應該firmware出事
岩岩更新左做最新VERSION
過兩日再匯報下情況
好彩上黎望一望見不只我一個人
如果唔係晏D已經落左去買新ROUTER

BTW Nighthawk AX4點解冇人推介既?

1600蚊有找好似幾抵
搞到我想買ax88u
因為行煙條u
想問RT-AC86U同RT-AC68U最大分別係wifi個速度?
因為黎緊應該用1000M HGC
想搵個350呎可以射得晒嘅router
平時都係用手機上下網 咁係咪AC68U都夠做? 因為我見86U Asus個網寫天線係x3 68U係x1 咁影響大唔大?
夠就AC66u b1都夠 ac86u當然可以
不過你捨唔捨得啫
明白
不過我想問多條問題
如果1000M 68U都夠 咁咩情況要上86U呢? 會有多啲USER?

同埋想問下見到NETGEAR R7800而家做緊特價 加埋落去比較嘅話會唔會有分別?
本來用開大陸既垃圾router
但最近驚啲後門野想換,打算買R7000
想問下呢隻穿牆好唔好?
張圖係屋企個佈局,咁樣放入面框住間房會唔會收得好差?
我還原返原廠設定重新set 又好似正常返
你粗邊個啲係主力牆黎?係既話我建議你行mesh 穩陣啲,如果唔係入邊兩間房會好痛苦
你過10部device 一齊用咪上86u 佢粒u處理快好多,如果同r7800比較既話 除非你有160Hz 裝置,否則86u 會好啲,86u 博通1.8GHz 雙春 r7800 高通1.7GHz 雙春
粗邊好似係主力牆黎
其實我依家就係用緊兩個大陸router行緊mesh,一個係廳一個係入面間細房,仲拉左線明線入房插住個router
但我依家諗住淨係買一個r7000放廳就算,放多個router係房好似幅射太勁咁
如果到時入面間細房真係收得唔好,買條延長天線駁到房門口會唔會有用?
其實唔會太勁幅射,而且依家可以set wifi schedule, 你較夜晚關wifi 都得,或者你將副機關左,要用先再開都會自動連返主機。

而且你走左明線入房就更好,唔洗一定上3頻mesh, 雙頻mesh 都夠你玩,一對雙頻mesh 都只係$1000到,唔會貴r7000好多,反而你買延長天線既效果唔會有明顯效果增強
請問orbi mesh有冇得set wifi schedule? 主機同衛星都可以set ?
請問宜家用緊hkbn 1000mb
屋企3層每層大約2000呎
宜家個做法係3樓放modern, 再分線去其他2層的router
但係去親唔同層數都要手動轉wifi
如果用Mesh wifi 係未會自動轉wifi
有無介紹用邊隻
利伸:3樓已經有條cat6去2樓同1樓
電磁巴/乖乖巴/單眼巴
如果爆post幫我開新post先
我用app開唔到超過字限
我係出面做緊野 感謝
wifi schedule同埋自己開關我覺得都唔方便
因為之前都試過用,唔可以想用就用
如果用下圖既延長線真係無咩用?
咁我開電腦幫你
Router路由器 集中討論區(15)
https://lih.kg/dacMnT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞