Router路由器 集中討論區(14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
aimesh 同 真mesh 有點分別
不過 夠用就得
拎張 floor plan 睇睇
可以係加之前 用手機 裝app
度一度wifi 強度
睇下你 個理想衛星位置 收得好唔好

最好直程 搬粒router 去果個位 試埋 有冇改善先買
OK 唔該晒
一般嚟講 aimesh 係用 software 模擬
mesh wifi 係本身粒chip support mesh
呢1點要 再研究下

真mesh 個漫遊切換 會smooth 啲
client device 揀啲 nodes 通常都靚啲
每次 新一代嘅lan線
個分別都幾大下

一般 唔係裝修都唔會諗 cat7
但係正常10Gbps先要cat7
cat5e 或者 cat6都可
其實taobao綠聯玩下都得,我屋企入左好多條
返屋企度左陣,諗緊咁樣放,因為左上間房收唔到都得,只要左下收到就得
之前9㾗買左條cat8玩下,但現實係同cat6無咩分別
勿屌,純粹試吓
d 主機 都未必出到咁高 hz
所以用落應該冇分別

cat8 太新了
唔好意思想問下,用緊RBK30(如圖)。但個wallplug經常都無故著紫燈,但主router正常上到網。請問點解決?
拉出啲個主機貼小小走廊再試下
Btw 第一次見巴打用rbk30
唔計佢著紫燈既話,其實好唔好用?
正常情況下其實幾好,屋企700呎有間房係U turn位都爆格。只係唔知點解會斷,我發現係外父黎嗰陣就會出現呢個情況,佢有部華為電話唔知關唔關事
其實一般好小可會紫,個陣我就試過我個到將衛星2放到間房尾尾位先會變紫
不過rbk30未玩過,但道理應該差唔多。 擺位最好貼住走廊邊,始終牆身會block 到啲signal
依家將個主放到櫃邊再搬開左少少個風扇又真係連得返wall plug係喺牆邊,啱啱就貼住間u turn房
Btw唔該曬巴打
咁可能rbk30 既接射能力無rbk20/40/50好 (掛) 不過用rbk30有個好處係當中轉站(唔使放個野係地下),岩哂有長走廊既人 放多個衛星係尾房就perfect 池
我1米,1.5米,2米, 3米都各兩條 屋企人買左盒子用lan 線插又得,我用來插notebook/ macbook/ pc都得
我都覺得係,我見佢官網依家冇得賣唔知係咪多人投訴,依家間間房都收爆暫時唔洗再多個衛星掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞