Router路由器 集中討論區(14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
你個router新買返黎setup咗未?
set咗 username password 自動選取ip等等

其實我上一個router已經連唔到線,但直插電腦就得,所以以為router出事買個新,點知新嗰個都係咁,打去技術支援叫我去香港寬頻問有無食咗個ip,香港寬頻話直插無事,所以唔關佢地事 都唔知搵邊個,咩都重開過一樣唔得
你入router setting入面睇下佢internet果到拎唔拎到ip 如果拎唔到試下renew定detect 睇下佢搵唔搵到
係咪mac位置? 呢個拎到呀 不過1a:2b:3c 咁顯示
點解唔用得 ,有時你問啲問題都唔知係真膠定假膠
agger仲要加密
搞掂啦我去買router間鋪到問,佢教我release renew個ip,最終得咗
垃圾香港寬頻
無錯啦
應該係佢記咗你電腦個ip所以唔識重新派比router
屌,用咗1個鐘又斷線
係咪電訊商搞事
入router page 再renew 同睇log
戓者 window command renew
renew咗又得,好驚隔一陣又斷
點睇log?
一般唔會用盡啦,我用iphone 7 plus 連rbr20最快都係得53x mb 左右。
會唔會係income有問題...?
最近我條村HKBN搞光纖,但係佢地唔係掘地係用嗰啲盒仔拉光纖線,點知個師父嚟安裝嗰時就話我隔離座OK我嗰度就唔得。
咁冇啦,而家重用緊netvigator個30M寬頻同埋個100Mbps router。所以想問下咁多個Ching其實嗰啲4G plan用唔用得過同咩4G蛋or USB好用,因為我個netvigator就嚟完約1516咁都唔知點好。
4G plan就更靈活 但前題係室內要收得好 先派到訊號
同埋router for 4G好貴 速度平均都唔會快得過30m
除非接收得好好
用緊NETGEAR R7000
但間屋比較大 我又係尾房
想買多個放係自己房
有冇邊隻岩用
本身拉左一條LAN線係自己房 比desktop用
家下想買隻細細個ROUTER 又唔想買TP呢D廢野
有冇邊隻平靚正
netgear linksys asus 揀d ac但低階d
其實r7000 依家最平都係$788 都平架
R7000 都幾好用
BTW 巴打點睇linksys隻E1200
我順係FOR係我房用手提同電話
200蚊貨仔好似幾抵玩
如果你唔係1000mb同唔介意慢嘅 都ok嘅
如果唔係都起碼揀linksys ea6350 $558 但係加多少少就...
5G同2.4G個速度真係差好遠架
屌呀
咁講我desktop咪都係得返2.4G
咁都係唔好了
你真係用緊cat5e / cat6 / cat7 線??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞