Router路由器 集中討論區(14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
單Router用家
<$800: AC66U B1 / AC58U / EA6350v3
$800-900: R7000 / AC68U / EA7500v2
$1000+: R7800 / AC86U / EA8300
$1500+: AC88u / EA9300
$2000+: GT5300 / EA9500s
$3000+(AX系列 - s10用家適用): AX88u / AX8
屋企用咩速度上網?有保養拎上去作下作狂斷線搏佢換
香港寬頻500m 係唔係有保養三年架 我都唔係好記得有冇過保養個盒又好似掉左
有單應該都可以保到 最緊要有S/n code
不過好在我好近觀塘 去漢科都幾方便 直接拎部router上去比佢查下有無過保先
部機個底部有張貼紙 好似有S/n code
依家去買條lAM線如果都係唔得聽日就拎去漢科叫救命
有保養就用盡佢先
緊係話無事唔幫我整既話我每日都上去一次
阿斗事件
希望條新lan可以解決問題 今次買左條佢推薦大品牌既lan線 叫咩8仔線
我用跟機cat5e線咋
8仔得cat6買 希望換過條線可以解決問題
今晚又要收夜 要10點幾先返得屋企試
佢斷線嘅時候係區域網絡按停用 再連接 又即刻連得返
本身用開網x行1000MB 寬頻,舊router壞左後,岩岩年星期六買左個R7000, 我都係一個個step 慢慢set, 一路set時佢建議我update firmware,咁我都up左,完成晒後經R7000 wifi 出,用note 9 speedtest 網速得140MB, 而modem直出lan 都有9xxMB, 唔知發生咩事。咁我就上網Google,原來好多巴打叫唔好update firmware,唉但係我up左。

請問可以點整返原本個firmware? 部R7000後面個reset制關唔關事? 
CISCO RV320 咩料?? 難道我SET錯野
你係咪得100mb 上網?
可否多點資訊
2*1000
岩岩google 過, 都幾多人趺到咁

難道我唔識玩cisco
hard reset > modem 重開
睇下有冇好d?
出wifi 定lan
係咪某d lan port 壞
try 過無數次= =
隻隻lan port 都壞就拎去換啦
用咩device 試?
會唔會pc 100mbps 網卡呀
我都想...係 ; 但唔係
岩岩reset,再set up多次,依家隻R7000 去到300幾400MB了。

買AC66U B1 / AC58U
性能睇落差唔多
用緊 AC68U 想玩Mesh
買多隻ASUS好定轉去Orbi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞