Router路由器 集中討論區(14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
推到有人理
掉撚左隻支那link 啦
直插modem有冇事?
快啲換左隻支那link
我果楝得pccw同hkbn 無喇
完全禁住黎食
公屋居屋抵都爛 平到嚇死人
就轉網上行1000mb,想問下用佢家居無線plan既router定另外出去買好?
就係貪佢有光污染
到底ASUS GT-AX6000會幾時出
https://wikidevi.com/wiki/ASUS_GT-AX6000
想問下 同netgear m1 差唔多功能既
係咪得佢
問埋如果lte + rj45 router插電
又有咩推介
thanks
咩router?
我估有人會答你唔好用華為
唔知有無用家既巴打可以講下同出面router有咩唔同
有冇model no
如果係果部 modem + router 2合一 可以唔洗諗 直接買router
睇個樣就唔似

華為d router 都係廢廢地
舊果d 就係
新果d 都唔係話 特別平
華痿無野好討論
未試
但刷完merlin之後就暫時冇再斷
睇多幾日先
我買咗三隻
而家都係用緊兩隻
全屋都收爆
雖然貴,但係冇後悔
本身有隻RT AC68U 用左年幾
黎緊會搬 WiFi 會唔夠用 個則有D似置頂個則(冇左間士多房)
想問買多一部asus 行aimesh 好?多兩部?
定係直接買netgear rbk20好?23 好?
買asus 的話買邊隻款好?
位置方面 兩機的話 打算一部廳 一部鑽牆整個架放走廊
三機的話 可能唔放走廊放中房 多左果部擺尾房

大家比d 建議 thx
Same
好爽
依樣真,mesh router真係改正善到屋企某啲位收唔到wifi 好用過homeplug好多
我覺得你諗下邊間房想用到lan線既,就放個衛星/router(aimesh) 。另外最好主機放係走廊附近,起碼signal會易啲接到。 香港地有啲樓牆身好那厚
真正既改善生活
最後結果
PING 31 ms
DOWNLOAD 47.16 Mbps
UPLOAD 10.05 Mbps

用homeplug
PING 31 ms
DOWNLOAD 63.13 Mbps
UPLOAD 156.70 Mbps

可能我真係要買條長既lan線郁下個router
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞