Router路由器 集中討論區(14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
唔關位事
通常係部router full load之後釋放唔返啲RAM
speedtest.net要試真正下載速度要揀single connection同揀美國server
比較少常用嘅網站係開喺其他地方,因為美國頻寬全世界最大
你唔郁router嘅情況嘅話要至少2個node
一個喺房門之間,另一個喺個9字右邊
除非你走線將你隻router放喺個9字右邊,咁就只需要加1隻node
睇左你個則, 如果你關埋哂房門有冇影響網速?
房門無影響,但走廊個個厚門就會有
唔該哂你

如果500尺左右,用一隻ac86u夠唔夠全屋收到?
因為而家用緊隻router 房收唔到
用緊BB1000 個router 行AC test 得600M左右咁算快定慢?
有無巴打用緊rbk40 佢一入房就好易會變左收2.4g 網速其慢
我試過入去校過佢個功率 去到25%都照收到
但有時5g都可以收到 係房test到 300/400
可唔可以fix死佢行5g
今時今日幾個人用嘅wifi 要穩定有55-60mbps或以上
ac router更少不了
否則分鐘單隻手機大作驚 都成幾分鐘
打機睇片(skip片)又唔流暢
以前覺得ok
自從轉咗ac router再比對返以前嘅19 router 真係返唔到轉頭
600m wifi 好快
咩router
可參考
ac wifi yield
1x1 433 2x2 866 3x3 1300 置頂有講
好似asphat , pubg成1.5GB以上
sim card另計 broadband 應該要
平野嘅用台灣D-Link 都唔好益支那TP-Link
同totolink
開晒睇下面對片
多謝,依家打算咁set
d-link個名都好啲
你相隔好遠?我記得我個陣岩岩擺位個陣都係會先變左2.4ghz 之後先變做5g hz
n router 如果得一兩部device 屋企唔大 又唔使advance功能嘅話都合格嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞