Router路由器 集中討論區(14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
唔該哂巴打你rbk20+rbs 40好似幾好,係唔係可以推返高flash同ram? 無知一問,其實mesh router ram有乜野作用?
電腦知識欠缺,唔好屌咁大力
因為mesh果種爽比單隻router表現好 唔會點換都有種無奈咁 正如好野推比人解決到其他人煩惱 咪開心埋一份
ram多可以同時hold多啲機
不過我用唔出20同40既分別
範圍你300呎86u 都夠,而且你用唔著8port ,更加唔需要諗88u,直接買86u 可以了
ac1200 個規格佢粒u 最快 基本最穩陣
40ram 同flash 多左係因為要負荷多啲lan, 你主機係用rbr20 但衛星係40 真係唔知會唔會好左
正路就應該係主機係ram flash 多先最有用,因為你final process 都係要靠主機
咁好野要多啲同人分享既,要令更加多人用mesh 嘛
岳父既話梗係買mesh 一步到位等佢全屋wifi 都收爆唔洗詐型啦,咁樣佢就會加你分
2支天線擔心會否信號弱
請教各位,本身用緊r7000擺起廳,但係睡房訓覺轉個身就岩岩收唔到或好弱,關了門更加收唔到,想轉勁有咩推介,穿透都想勁,謝謝
2天線得400呎到範圍,ac1200隻隻都差唔多,如果同速度一係轉雙頻mesh先會範圍大啲
同埋有冇款係內置天線,一支支唔方面,岩岩頂到個櫃
轉用mesh 啦 netgear orbi or linksys velop
睇下置頂你係邊類再揀下
孖裝velop又平又靚仔
頭盔:嘗試舖左lan先
唔好呀自從換左mesh之後呀媽去廁所由5分鐘變到依家30分鐘

利申:我都去耐左
想問下rbk 20同40有咩分別
有冇巴打分享下刷merlin有咩好
同埋刷既話有冇分版本? 最新ver.就可以?
Shit, 我以為rbs係主機唔該哂巴打
唔該哂彭生
佢另外買多個rbs40係好似因爲間房要多啲lan port
唔記得講,其實好易記: rbr ( router)主機
Rbs (satellite)微星
Rbw( wall) 牆身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞