Router路由器 集中討論區(14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
google mesh行貨好似淨係簽網上含先有
請問咁多位巴打個router開耐左之後會越嚟越慢係咪正常架
唔會有行貨賣,$6xx 先一個 買兩個差唔多$1400,加多幾十蚊夠買linksys velop whw0103 成3隻裝,仲有3年行保,點解一定要堅持買google mesh 呢?
睇你咩牌子囉,支那link 就呢啲情況就好正常
灣仔電腦城好似有,但唔知行定水 如果你唔係咁熱愛google 既話,其他brand價錢會平啲
好👌🏻 唔該晒提供情報
真心一問TP-LINK冇討論價值嘅?小弟用開ASUS
2019年有冇咩低用既1000mb router ?
因為tplink router壽命太短,未討論完都死左
不如直接買個細拖板
基本上係臭曬朵
以前唔識野, 壞左一個, 再買無兩年又壞一個
然後轉會ASUS
請問 wifi 模式應該點揀?
即係 acbgn果d
係咪跟返預設 mixed 最好

全屋手機/平板都係iphone / ipad
電腦就有兩部dell xps 13

點知道佢地support咩野
唔記得左講,用緊 Linksys EA8500-HK
cisco rv320 - 唔係gigabit wan & lan
10/100 router
同埋2.4 , 5Ghz 既 SSID 係set 一樣定係唔同會好 d ?
我同呢位巴打個情況乽大好接近,而家廳用緊隻 RT-AC86U, 但尾二房已經收唔到 WiFi, 然後尾房有拉線,暫時用隻舊既 RT-AC58U 放另一個 SSID 出黎,但屋企人成日話走黎走去會斷線,諗緊好唔好買隻 RT-AC68U 做 Mesh, 但又唔知放邊度好
同埋其實 AiMesh 得唔得既呢?定係直接成套換 RBK50/53?
又唔使一野就rbk53
用真mesh 啦,Aimesh 有名你叫”Ai” 姐係唔係真mesh, wifi 轉換無真mesh 咁好
而家d底板開始轉ax制了,有冇需要upgrade定
ASUS 這款 Wi-Fi 6 的外型總算比較普通了
https://chinese.engadget.com/2019/05/27/asus-wifi-6-router-aimesh-ax6600/

唔知ASUS呢套Mesh
他係真Mesh 定 Aimesh呢
Aimesh係甜品黎 唔好當主菜
asus 套真mesh 叫lyra, 叫得aimest 嗰堆都唔似真嘢
Netgear r7800
網上行1000M
一開機download 5xx upload 6xx
開耐左就得返200幾mb嘅download 同 upload
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞