Router路由器 集中討論區(14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
始終香港地牆身用石屎,主力牆又厚,好小用木簡房 。 wifi signal難啲穿透。 以前我第一間房wifi收得2-40mb ,之後個幾間收唔到 到最後換左orbi改善哂 。之前一開始有諗住買tendar款mesh router,但諗深層,如果用mesh router係我屋企係成功改善哂wifi signal既話,真係未來3-6年唔使換router,所以最後買貴小小用rbk23,最後比我博中左,真係兩個景界

利申:全職orbi打手
我嗰陣咁啱裝修,見到orbi即時決定要買
其實主要rbk50有16xx backhaul rbk23得8xx backhaul

Backhaul speed 行唔足既話咪好大獲
咁又係orbi rbk50/53係ac3000 點都快啲...但個size 我兩老接受唔到
點解唔鋪線
兩老冇咩所謂
Ac86u 個三枝香豎直都冇嘈過

首先mb=\=MB
1MB= 8mb 你搞清楚
二你70mb係咪2.4ghz wifi嚟?
咁十分合理你當咗mb= MB
置頂都有講呢啲基本運算
個裝修佬想斬我一頸血我廢事同佢拗就冇叫佢舖
點解唔入rbk43
我明既,因為我係工程jj
I prefer purchase in hk 有保養起碼
呢有個smart connection 開咗會自動switch
冇開就手動㨂5g定2.4g嘅ssid
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞