Router路由器 集中討論區(14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
所以都係諗住單ROUTER
啱啱換咗新router RT-AC66U
上唔到網,網際網路狀況寫住:您ISP提供的DHCP功能發生錯誤
新手第一次set router求指教
192.168.1.1
用固定IP入192.168.1.1?
咁子網路遮罩、預設閘道器同DNS伺服器要入咩
買4G router但又想留位遲下轉光纖,係咪得4G-AC68U, 4G-AC53U同R7100 LTE 3款可以揀?
本身on99用緊tp link
用咗唔夠一兩年就係咁斷線
入房同喺廁所又會收唔到
所以依家諗緊轉86U/7800

紅色係間牆 星星係router位置
屋企差唔多450呎 依家個上網plan係1000mb
其實我都有諗過玩mesh 因為想喺房都用到lan線
但係四百幾呎玩mesh好似嘥咗
諗緊轉86U試下
請問大家有咩意見
請問屋企得100mb寬頻(屋苑最盡得100mb),想買3機mesh, 買rbk43有冇問題?定有更好嘅推薦?
微限制版68u— 66u b1都夠
正解
要用lan頭? 幾大?
可以睇下rbk23 平啲
我都正常講 43個size其實唔細
orbi打手
好野唔怕推
求解
如果由hkbn 果舊野 拉20m cat6線入房,再用ac68u set router
咁長嘅線對速度會唔會有明顯既影響
under 100m就唔會有問題
我拉左30m都冇事
500M上網 speedtest有450Mbps左右
得100Mbps 唔洗買三頻mesh 啦,買雙頻夠晒
velop ac3900 先$1600有找
線長主要係 增加左 受干擾嘅機會
線材 本身唔係太差嘅話 好少會純粹因為長度影響 速度

請問這樣的單位有什麼 router 推薦?
用緊pccw 1000m。

我屋企係咁樣
大約700尺左右

M係modem
W係 router
S係分線器
光纖由右下角入屋
去modem之後去router再係B房出分線器分俾ABC房電腦用
(M>W>S>A,B,C房電腦)

A房wifi收得唔係太好應該點搞
wrt1900acs
你想刷ddwrt / 裝置行lan為主咪岩囉,行wifi 為主就買返EA 系列好啲
Asus ac68u / Linksys EA7500 / Netgear R7000
MESH 會不會更好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞