Router路由器 集中討論區(14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
講漏左,部電腦距離個router好近,無隔牆
幾錢
打去問 或者pm鋪頭
我本身已經買咗
R7000 官網賣$788
是否抵買?
抵啦
push
5GHz唔穿牆係物理限制
用過5之後係唔可能用返2.4
無啦啦做咩提我 我好耐無update
Orbi主席
我諗orbi可以用3-5年,除非wifi6普及
認真問,屋企300幾呎用$500同用$1000 router係咪冇分別
都要睇你$500 個spec同$1000個spec有無分別
屋企上網得100
不過隻router都用左5,6年
近排係房上連登慢到要load
Wifi6普及嗰陣都應該出新WiFi draft standard㗎啦
try下
請教下,啱啱買左ac68u,1000Mb光纖,第一次設定router求其搵部notebook去set會唔會有問題?

notebook查返lan卡插線好似淨係支援10/100mb,反而wireless有433mb。 咁如果set完,我手機支援1GB速度,係咪都照行到1GB?
關咩事
隻嘢行到就行到,用咩機set都係咁
1000MB
300 尺

86U 定88u 好

心大心細
86 粒u 好似新d, 我又用唔著8 個port
明白
咁ac68u有咩firmware推薦?

預之後插線會有2部PC, 1部Notebook
另外wifi就手機4部。

原廠firmware夠唔夠做? 定Merlin?
唔洗Aimesh,求穩定就可以
岩岩買左linksys EA6350 希望生生性性
搵日屋企無咩人先
我諗都要2-3年。
Router需要更新制式真係好耐 唔需要咁急換
普及左啲硬件 等router商價格戰都未遲
其實突然諗起覺得好奇怪,以前係router post係想睇有咩好router用,到換左orbi之後解決哂所有問題,理應都唔會點蒲頭,但又不知不覺係咁推 (當我9up,有時入夜會無啦啦諗下野)
買咗套Linksys velvo 2件裝留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞