[Mac撚] 用家/買機集中討論(29) MBP靜靜雞細更新

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
想問下Imac 係咪駁舊野可以做ps4 輸出?同埋呢家買imac 2019定係等埋6月先買好?我見話出隻31吋?thanks
15吋MBP長時間睇有無問題

27吋imac睇一兩個鐘就唔掂
無咩問題
肥花咋
我唔係5k
求其放到就算
如果用imac21.5吋會唔會冇咁暈
煩緊買back book pro 定 air,有冇人比下建議?
唔會出街用
冇得用router 自設?一定要用app?
果D我都唔識 先要比錢用app
要研究下
用途 等巴打答你呀
唔攞出街唔使Macbook
有個4 K mon, 但用耐左覺得個mon 太大有d 辛苦(27")
只睇一般上網,唔打機,但會睇片,Netflix 咁...
我覺得同size無咩關係

應該同mon個塊玻璃有關

塊玻璃係好光滑,好似鏡咁

單向反射哂其他光源入眼

令眼容易攰

對比起macbook

macbook啲無咁光滑

光反射既方向唔一致

入眼既光少左

睇落無咁辛苦

利申:phy讀到中六,有錯請教
用Elgato HD60s囉,插去iMac度有幾ms delay播HDMI input,不過限1080p
屌,明明置頂都寫晒
覺得iMac睇到頭暈既人係咪用其他mon無事?
以我所知,一部份mon最易整暈人係用左PWM所以有輕微flicker,而iMac自從retina 5K開始已經用flicker free panel
而我唔覺得glossy會影響到咁,除非你個反映係成日有人有野郁黎郁去

(鳩估: 會唔會係光度太強? macOS default係自動光暗,不過如你off左而長期set最大光度的話,2017 iMac係有成500 nits)
有冇ching 去換過keyboard?
想問下要幾耐 因為都需要用
MBP?我就3個工作天到
我試過一日半 亦都試過4日
我張卡就是唔得先要set vpn 姐

ac86u set 唔set 到
今晚撚下 btw
定係同IPS mon有關?

我用iMac之前都有用過IPS mon

都係有眼唔舒服既問題

但反而舊式正方型既17-19吋LCD就無咩問題

定係個陣後生,隻眼無依家咁殘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞