[Mac撚] 用家/買機集中討論(29) MBP靜靜雞細更新

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
30k內
主要係想買部好d嘅MacBook畀個女返學用
.... 30k 內不如等埋九月個水先,分分鐘可以衝新頂tim
你諗清楚吖,無咩人會拎咁重嘅電腦返學用架
其實laptop黎講算輕啦大把重過佢
Macbook pro既火牛直情係最輕
我阿女唔肯等
問過個女
佢話ok
唔該曬巴打
我叫佢自己去apple store試下攞上手
攞上手係一回事,咩住周圍走又係另一回事
咁多位巴打多謝你地詳細解答 小弟感激不盡
我已經轉達咗畀個女知Macbook Pro15有幾重(1.83kg)
包括各位同我講過d硬件update
同埋傾過佢係屋企去學校都唔係近
叫咗佢自己去試
同埋諗清楚要13定15
平時番學真係會叫人有輕買輕,多數學生都係打notes同research打paper為主,拎出拎入同埋去Starbucks扮開㑹都係細細部好d,仲要係女仔
不過佢個case有少少例外,因為個學科係對部野個效能有需要,而且係3D方面係要GPU夠力而Apple衣家出既laptop係去到15"先開始有dGPU
如果佢肯定拎到15",就盡用budget揀個spec最好,個人認為佢個case個次序係GPU > RAM > CPU (核數) > storage capacity

(衣家做學生真係幸福)
ching
我自己個年代屋企有部電腦已經好方便
自己有時OT到半夜返屋企都見自己個女
係度做assignment做project 不停畫畫畫
仲要佢依家用緊個部好慢 自己上網做咗好多research
但自己真係好多都唔明 好似0開始咁
都驚買咗部效能不夠用ge畀佢
我自己對電腦繪圖呢方面真係唔識
慶幸大家解答咗我
聽完咁多位ching解答之後
先知道佢畫3D圖部電腦效能要求好高
題外話,著重性能應該買Lenovo P 系,有繪畫卡,屌打Mbp 其實

外協就當我冇講過
爛老伏畀狗用
方唔方便講呀女而家用緊咩機?有冇順便了解下佢用咩software為主?
有繪圖卡
叫女女 買包 2Kg 米 返家
重死人咩
唔好意思miss咗你個comment

https://www.youtube.com/watch?v=sgfljXSgdj4
留意下面d comment, Timothy John Duffin,"........, many thanks for this guide! I managed to revive a mid 2010 iMac 21" using an Nvidia GTX 780m. I also went head and installed Mojave 10.14.5 using Dosdude1's patcher. "

https://www.ifixit.com/Answers/View/62989/Can+I+upgrade+my+CPU+on+iMac+from+i5-2500S+to+i7-2600
留意下面answers嘅CHOSEN SOLUTION, John,"I used regluar i7-2600, not unlocked "K" SKU. So, it should be "BX80623I72600". And now, as I'm using this setup for a week, I can just say that there is not difference in system behaviour. So, system fans are not spinning faster, machine is not noisier, it's 100% stable system."

IFIXIT其實都有instruction教人點整
https://www.ifixit.com/Device/iMac_Intel_21.5%22_EMC_2428
師兄 想問我部macbook 升左mojave都用唔返張n記graphic card 無新drive裝

可以點做?你上面post果d關唔關事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞