[Mac撚] 用家/買機集中討論(29) MBP靜靜雞細更新

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
但27先有得自己加RAM,21仲用八代春,好似唔多抵屌
想請問隻hard disk用做time machine back up後,仲可唔可以用作一般storage 用途
上面有人講會剪4K片先開始需要考慮上唔上VEGA,再低d既用途根本580一定夠
另外我地呢度一路對iMac 21.5"vs27"個共識係: 擺得落的話完全無理由要21.5"
CPU級數,(可揀)GPU級數,mon real estate,RAM槽,咁多好處而個差價唔大
如果一開始間左partition就得
唔需要partition都得
當然如果你塞到滿晒的話會有問題,下次做TM backup嗰時會搞好耐或者backup唔到
咁其實分開兩隻會好啲
一隻專做tm backup,一隻做storage
但storage個隻係咪通常mac同window都用得?
我部2012 用左7年仲ok

但升左上Mojave 佢唔support n記張graphic card
如果係Radeon VII
想問time machine 第一次backup完,過一排想做第二次backup使唔使再插入mac到?
認同有位就買27,我個問題係家庭問題多啲姐
macOS原生差唔多完全支援exFAT
NTFS要裝Paragon (要錢),裝左係ok (唔裝只可以有限度read-only)
HFS+響Windows基本上唔支援
APFS更加
Time Machine仲仍然強制HFS+,未俾人用APFS

TM最理想當然係自己一隻drive,一個FS一個partition一個volume,始終backup相關你都係想穩陣
不過如果要應急,臨時放data響TM volume係無咩大問題
唔插你點過野?
除非你用Time Capsule或者NAS / network share,可以經LAN backup
好多野都未知,機殼會唔會改到好厚未知,仲係咪用Intel CPU未知,亦有可能就算ARM CPU未ready都可以有ARM GPU (只要行Metal)
以Mac Pro出到咁撚高階去預計,16"有唔細機會一樣set到天咁高
如果放棄淨用type-C供電,玩到去135-150W火牛的話咩都有可能
差唔多一部21.5" iMac用電池推咁都可以
第一次聽,我都係2012。想問點唔support 法?
冇可能150W

飛機都上唔到咁即係叫人哋唔好用啊
懷疑唔小心壓到部MBP...見到個MON有KEYBOARD D四角印...
抹唔甩...係咪COATING已死

BTW,部機跌凹咗,就算之後壞機
APPLECARE係咪都話係人為...
上到機
又唔係電池大過99Wh
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞