[Mac撚] 用家/買機集中討論(29) MBP靜靜雞細更新

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
咁事實上兩部個定位係好多重疊,而各自又有唔同伏位
呢一分鐘兩部都唔值得買,2019TB版13"先叫OK,不過個價高好多
兩部一定要硬食一部的話我會要2017nTB,闊色+光mon,同埋粒CPU無咁廢
冇分別就買平個部

前提係你真係確定一部機用咁多年對你來講都唔會有分別
我本身無論自己定係公司都有興趣用一部可以換/插parts既Mac desktop
衣家雖然部野係做到去番舊Mac Pro個影子,不過佢定位高左好多
部野仲有幾個月先出街,而衣家官網仲未有BOT config既option / pricing俾人plan定先
不過左度右度左成日我都justify唔到base model已經四皮幾而且好明顯要加好多RAM同外置storage solution先去到可用狀態
呢個tower case既expandability同埋MPX slot既potential兩樣野夾埋可能對某d人係好有價值,不過唔包括我
突然之間iMac Pro甚至普通iMac i9打爆,外插TB3 storage / PCIe enclosure插卡個方向係易接受好多
以前Mac Pro個價位係可以做到俾人形容做「iMac唔要mon所以可以平d」,衣家兩者拉開左個好大既range,中階macOS用家基本上都仲係焗要食隻mon先可以有一部勁mac,除非你再俾多好多去買新Mac Pro
部mac pro底配gpu係580x擺明玩嘢
以Apple衣家offer嗰三個GPU option,我直程覺得唔揀兩隻(x4) VEGA II咁不如唔好買呢部野,除非你係做完全唔用GPU既task例如orchestral composing
成部底配都係玩野
邊到有troubleshoot,唔係好識
有得插nvidia 先算啦
Refurb store終於有更新
18年mba 8千

左下角
slot2尾1-2
slot4尾3-4
slot5尾5-8
呢度三個應該係向上既唔知幾多pin插各自有300W
slot1-8既PCI本身有75W AUX
slot1同3兩個MPX slot有額外475W

CPU package拎最多300W (應該話個CPU heatsink散熱率係300W TDP)
另外,響右上角個內置ports嗰度,姐係有兩個SATA同一個USB嗰塊野,應該係reserve俾3rd party SATA drive mount,個10-pin port應該要俾大概50W (7200rpm 3.5" drive一個要25W左右)

當然如果插滿晒全部野都chur電咁係唔會俾夠(全機箱1400W)
正路CPU 8pin plug,每條12V過7-8A 電流,攞中位數7.5Ax12Vx4個Circuit 大約360W,畀盡佢8A係384W

以佢205TDP 睇用盡360W 都唔係冇可能
不過我覺得360W 未必夠佢跑盡

以Core X 嗰啲U 嚟計,有台仔測過一條8Pin 畀Core X 啲U Full load,條線個Connector 可以成80度

睇埋Tomshardware,Xeon 8176 都係28C,頻率低啲,TDP 165W,正常Fullload 要380W,peak 去到680W

唔知Apple 有啲咩黑科技可以餵飽28C56T 嘅W3275M再加4粒GPU
想問去apple store 換電正常可以幾耐攞返?

2015 retina pro 13"
不過peak load未必真係永久sustain full wattage,始終嗰隻dual VEGA II成個玩法係點都無人知
佢地提過MPX(475W)原PCIe(75W) peak,但係夾埋佢講500W,留番sustained 300W俾CPU package都仲有100W淨俾其他垃雜野
anyway,我覺得有機會用盡火牛或者用盡散熱效率既用途係唔應該考慮Macs / macOS,尤其係插夠7-8塊GPU而唔用佢隻VEGA II
以現今真係有人響Mac度行既workflow,都幾難有人會推得盡呢部野

MSI出撚左部5K mon,響twitter度post左幅咁既圖
我真係好有興趣知呢舊鐵到底有幾靚幾高質素可以
值999
其實真係抵apple 俾人串
打埋入隻mon 度賣貴d 個觀感咪會好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞