[Mac撚] 用家/買機集中討論(29) MBP靜靜雞細更新

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
我上年12月買咗部MacBook Pro。
咁係唔係我而家已經無可能補返任可MacBook care?
因為我check Apple care 個到,佢又話我夠資格買,叫我聯絡職員
衣家轉移期應該唔少你呢種case,打去搞應該可以通滆
想問

平時會用下3d software (c4d,maya) unity 同埋ae既話

買macbook pro2019 15”

cpu 用2.3GHz 8-core 9th-generation Intel Core i9 processor, Turbo Boost up to 4.8GHz
定2.4ghz to5.0ghz好

分別大唔大

Graphic card 駛唔駛升? 升既話 Radeon Pro Vega 16 with 4GB of HBM2 memory 夠唔夠用 定最盡抵d?
其實升左分別大唔大 定唔駛升 cpu同graphic card
Cpu 唔使升 i9一定overheat
Graphics card可以升
希望越大失望越大
睇黎就黎出新design既macbook

都就黎夠4年
Overheat 係咪會死機?

依家係咪唔好買住 等佢出新design

試左佢個keyboard 仲係唔好禁

係咪應該等下
可以等下
上面都有講Apple註冊咗7款新 MacBook 嘅型號
起碼等半年啦
CPU係唔需要升,分別極細
GPU升VEGA應該有顯著分別,用落如果唔夠先再諗eGPU
邊個話i9 overheat?
已經大把測試check到今代同上代個thermal behaviour完全唔同
嚴格黎講今代係power throttling,而由i7升去i9係有分別(上代唔係)
有成七款咁多,好可能會有新product line,例如吹左N次既16" workstation MBP,或者有ARM MB
12"rMB同新MBA都suppose已經有新Intel CPU可以換,同埋唔知會唔會順便俾埋蝶4 KB
有supply chain吹風話Apple同Samsung落左訂單要laptop size既OLED panel
miniLED / microLED仲未去到嗰個size,一係幾百吋(展覽),一係幾吋(電話)
iMac? 如果你有AppleCare,三年內有免費上門,如果過左保都幾煩
你有無外置USB drive可以用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞