[Mac撚] 用家/買機集中討論(29) MBP靜靜雞細更新

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
原來依家macbook apple care 都同電話一樣
定係2017 mbp
差唔多價位 係差touch id 冇我都唔拘
咁我留意下先
其實仲可以搵二手2012-2015 13" rMBP,一次過滿足晒retina、卡槽、同可靠度三樣野
係舊同二手風險囉 (13"幾乎唔會再有官方翻新機)
乜而家新macbook pro 裝bootcamp 乜都唔使搞就用得egpu咩

竟然一裝就用得
2019 15吋
不過bug bug 哋,update 完driver得外置mon着,叫做勉強用到
希望今晚出新MON
不過又唔知幾多十萬
乜嘢新MON?
第二同第三有點兒FF 太多
如果真係轉amd 的話,咁部2019 mbp 就會唔上唔落咁
之前唔係有傳32吋mon 咩
今晚出/公布機會好高,傳spec:
6k3k resolution
mini LED(like) / FALD
HDR, 10-bit, 60Hz
有可能內置eGPU
TB3 (DP 1.4 alt mode)
咁咪成2皮野一個
轉AMD仲仍然有好大疑問,因為就算desktop (mini / iMac / Mac Pro)方面AMD有好過Intel好多既U,但係laptop對Apple係更重要,而AMD響15-45W個offer都唔太掂或者直程無做
Apple如果最終目標係幾年內轉用ARM,咁係無理由呢一分鐘搞多個AMD出黎,要同時間optimize俾兩個vender

另外macOS用ARM要出爐都唔似可以衣家做到,macOS同Apple qst party apps個code base完全未搵到有跡象,就算hardware同OS可以突然出到,都要俾時間3rd party去test去debug,唔可能閉門造車咁話轉就轉

iOS13已經傳緊會針對iPad有更多特化,起碼會有外置mon同mouse(cursor)功能
iPad專用OS其實又唔算好FF嘅
求其加多少少customisation
令個用家覺得部嘢多啲嘢可以改
感覺上專業啲都得
暫時Apple自家A系chip都係mobile用途,無論TDP同埋功效特色都傾向只可以應付底配fanless 12" rMBP/有扇7w MBA,高少少去MBP(15-45W)以至desktop係完全未有實物實測出現過
以Mac desktop對Apple整體利潤佔成同埋近年佢地響呢方面既作風去睇,係非常難想像佢地會由頂TDP開始transit;甚至可能永遠都仲要用x64
過一皮可以肯定
衣家一隻HDR 32" 4k UHD mon出面全部都最平八九千,仲要好多問題
我估會萬二-萬五
理想:大概係將VNC/Remote Desktop個功能同Cloud掛勾,俾人唔需要setup router / DDNS / port forwarding等等,就自動經AppleID可以remote access自己部Mac
現實:bug多到喊,唔work多過work,明顯地未test清楚就放俾人用
咁係我估姐
最主要係以Apple往績去睇,佢地從來只係整「OK勁spec而個樣幾好睇」既mon,從來都無真係整可以收人天價既出廠前人手cal,可以事後hardware cal,LUT input既mon (呢類產品可以收人兩皮幾至幾十皮)

今次出display最重要應該係出一個thunderbolt dock single cable solution,其他野都係次要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞