[Mac撚] 用家/買機集中討論(29) MBP靜靜雞細更新

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
好過而家俾人串到應一應先啦
apple唔識marketing,應該話唔要個架-$999 應該大把人狗沖,又唔會比人屌
類比錯啦
Air 啦
想問下
2019 果兩部15” mbp
i9係咪有散熱問題 唔好買?
但係果粒i7同i9相比係咪又差好遠?
唔係好識硬件野
本身用黎用adobe suite 多數ai/ps/ae/pr
2019無論i7定i9都唔係散唔切熱,而係部野個供電做到長期多核turbo boost,所以雖然唔係2018咁有限制不過都唔算好理想,其他牌子用一樣CPU但係機殼厚身d而且有d會用135W或以上火牛
i7同i9個差別響multi-threaD,12T vs 16T對Adobe CC黎講應該係LR import / export / batch process,Pr/AE render / export比較顯著
我個人覺得個差價對得住個性能差別
其實唔止個mon臂,連個發布會其他野都唔似以前Apple作風
部Mac Pro如果留響最尾先One More Thing,同埋調整 / 唔公布d垃圾配件價錢會好好多,反正都未出到貨d人會接受未有實價公布,而留響壓軸淨吹到部野好勁好勁同埋係咁提食回頭草番pro space的話,個反應會正面唔少

部mpb2014打左柴 呢部2019買唔買得過
平時做開design ps ai
睇佐第一頁個表未
如果咁講 咁推薦邊部好 都差3k
睇左
巴打講底配係講緊21999果部?
翻新2018 13" with Touch bar都係萬2
仲有4核 無謂買d閹割版
唔該哂
升左就同21999果部差唔多
打機多數個CPU都唔係咁chur,大部分野隻GPU做
除非係Cities Skylines嗰d
同埋2018比較大問題係i9 throttle到同i7差唔多,你隻i7相對地係較ok
其實衣家因為2019 15” $21999高配wakin都已經有i9,呢款其實算係sweet spot
如果你需要32GB+,1TB RX/VEGA20兩款都有store貨
暫時唔知四代butterfly會唔會壞,就算會都有四年保

衣家反而13”就好似買番2017翻新機著數d,CPU差唔多一樣,蝶3KB壞都可以換蝶4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞