[Mac撚] 用家/買機集中討論(29) MBP靜靜雞細更新

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
啱呀等2020個部
18年翻新機減左少少
17 年變左垃圾
睇下9月有無新iMac
佢個粒係 Iris pro 特別u黎
好少有人用
上年部13寸pro $12000有找算抵玩
之前去左換keyboard,覺得好似換左3rd gen butterfly係幻覺定點,打落真係好唔同,實在好多,其他tb port之前鬆既宜家換左topcase都實番哂
有冇巴打用緊8gb ram?
你都夠唔夠用
睇intel個網而家9代i5係h系列黎嘛
總結係2019版13啲換左粒u同埋keyboard好左?
有無人有印象之前買imac係可以加錢換黑色keyboard ?
而家係咪無左定根本無呢件事
見部mbpr 2012仲行到 係舊電就死同喇叭拆晒聲
都冇咩衝動換新MacBook
nTB用既係15w TDP版U
個問題係Intel因為某原因同一個TDP既U只從Kaby Lake之後,兩代Coffee Lake都放左廢d既iGPU (可能係要預TDP夾硬留俾粒U「快」左嗰面)
Apple個情況係唔可以用新既15w,因為放左就代表nTB應該會支援唔到外插5k mon,或者連4k都有問題 (仲要同時間推內置2560x1600 mon)
另外Apple可能一早知道,所以先出現MBA 2018呢一部將rMB同MBPnTB合體既款
感覺用落係幾好架
17 pro tb版 好少用 keyboard暫時無問題洗唔洗去換
話說有冇巴打試過15/16 rMB去apple shop換keyboard加top case 係換返蝶一定蝶二
其實係咪買2019 15吋性價比高過13吋 TB版本
你係邊隻就換邊隻
我都係17 pro

輕度使用完全無事
13吋仲要係8代u,好搵笨
nTB仲要係7代雙核心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞