[Mac撚] 用家/買機集中討論(29) MBP靜靜雞細更新

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
mojave disable gatekeeper
sudo spctl --master-disable
NAS只要係行標準SMB就可以用黎Time Machine
不過就算所有野都set啱晒,始終係經network而且仲要每個鐘check一次,所以可以預期唔係好似直插咁順暢
(TM直插DAS係行HFS+,經network share係行SMB/AFP用sparsebundle以image mount形式做)
blu-ray外置drive隻隻都差唔多,煩嗰part係driver / 睇片software有機會唔夾
新Macs仲要全部USB-C,又多樣野可以唔夾

其實多數人睇blu-ray都會平平地買部宇宙盤響電視睇算,你想要插drive響MBA度搞其實係想rip碟?
起碼同channel嗰一對應該一模一樣
iMac四條槽就好多人slot1&3插原裝一對,slot2&4自己買一對
夾好RAM速(MHz)同埋latency(CL)之後多數無問題
岩岩google過隻buffalo brxl-pt6u2vb 會支援mac同有software跟好似

因為最主要係訓教前係床睇碟
所以想用部macbook睇
以我所知,iMac 2019支援HDR (2017或之前唔得)
暫時睇notes係Apple TV隻app相關地方先有提HDR,不過應該係OS level既API黎
Netflix似乎會等Mazipan framework,之後port,佢地唔似有計劃寫Mac版app
而Safari響codec上亦同Netflix唔夾(好似係)
成件事聽落唔太理想
姐係你一定要響MBA個mon度睇? 你播碟嗰時要長插隻bluray drive條條fing,唔可以抱住部野響床睇
如果你有外置mon,咁買bluray drive舊錢已經可以買到一部宇宙盤碟機,俾部機自己出HDMI去mon

我個人覺得除非你想要隻drive有其他用途,例如rip bluray,rip CD,burn DVD,read CD/DVD-ROM等等,如果唔係係捉蟲
因為本身屋企冇電腦
平時睇碟係係廳用電視睇
依家轉左工有部電腦係屋企會好D
而且又唔想成日係廳霸住部電視

所以先簡macbook+drive
部mbpr 2018 上咗catalina 裝埋xcode 11
dup兩下code 都full load 咁
啲風扇聲大到
https://www.apple.com/hk/en/macos/catalina-preview/
Watch movies in 4K, HDR, and full screen, then download your favorite comic books and original shows to enjoy offline.
footnote 2. 4K, 4K HDR, 4K Dolby Vision, Dolby Atmos, and HDR10 content is available on all Mac models introduced in 2018 or later with 4K-resolution screens.

官方寫清楚只有上面嗰度
其他細節係唔同人唔同機種裝Catalina beta搵
已經有人響iMac 5K 2019度裝10.15某seed而個Apple TV.app都仲係出唔到4K HDR/Dolby Vision,不過又有人話得但係無screenshot無盛
我覺得遲早會搞到,只係唔會係幾個月內搞掂,再者響個27" 500 nits 5K mon度睇4K HDR其實應該唔係想像咁好丁,HDR要響家庭影院距離+screen size仲要有接近1000nits先顯著
因為怕外置HDD會唔記得插嚟backup
Synology 2bay係咪DS218果d就ok?
係咪可以第一次set完就可以自動backup?
Thank you巴打
坦巴覆得好詳細
不過太pro 睇唔明
好似我呢d電腦白痴係咪外置HDD會好d

本來諗住外置會唔記得插
NAS會自動(?)backup好似方便d咁
請問買邊隻usb type c mon好用?
想平平地買隻比MacBook 12”用
筆直<$ 2000
電腦白痴就咪買NAS la....
我記得佢個咩新手guide 係會guide 住你set d internet service, 萬一你set 左又冇IT 底protect 隻NAS 咁就開心

Even 我而家淨係dump 左一個port 岀公海都成撚日比人撞 IP Black list 幾頁
其實插線drive做backup對普通用家係好理想,因為你要實實在在咁插佢先做到backup,唔需要依賴或者搞一個你唔肯定係唔係work緊既自動無線方法
本身Apple出Time Capsule就係想整一個可以俾電腦白痴去用既NAS,不過就算呢部野都有出事既時候,一有事就好難trouble shoot / 要拎去天才吧算
https://www.macrumors.com/2019/06/27/jony-ive-leaving-apple/

Apple's Longtime Design Chief Jony Ive Leaving to Start New Design Company With Apple as a Primary Client
呢壇野好難解讀究竟對用家係好事定壞事
近幾年Apple產品有好多好令人質疑既設計方針,無外人會知道有幾多係直接間接因為Jony Ive佢意思定係有其他人
MBP
預太薄 > 用少左電池量,蝶KB無限問題
閹淨TB3/USB-C完全唔留其他port直插,變相製造dongle問題
touchbar

iMac
內部用件幾年內升左好多級,不過機殼完全無改厚去有效散熱

iPhone
M額+畫面圓角
閹3.5mm
突cam

iPad
薄身+方殼=會彎
畫面圓角
Pencil一代插屎忽式叉電
突cam

iOS interface
interface 太多留白空間
icon個logic太死唔flexible
gestures唔intuitive

iPhone battery case
大肚婆設計

HomePod
完全無插線audio輸入

Magic Mouse 2
Lightning線插底叉電
俾多少少4K啦
其實用到UHD 4K的話可能可以更易搵display廠整panel
不過Apple一向個考慮都係只要個native res夠「retina」密度,就唔應該/唔需要更密(laptop距離係200-250ppi)
咁做個好處係唔會浪費電力俾backlight (或者遲d OLED),而OS/apps唔需要浪費GPU力去計多d pixels
壞處係interfacing scaling某d visual res會唔sharp
另外如果當FHD / UHD4k / 8k係標準16:9 content res,咁個screen唔係native一樣的話,full screen就唔可以1:1 / 整數scale
有無人知 2017macbook pro會唔會減價?
我而家係買唔買13 MBP 個心現關口,好煩
理*
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞