[Mac撚] 用家/買機集中討論(29) MBP靜靜雞細更新

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
有冇人有mac mini 2018 個wifi 藍芽斷線問題搞掂未?
唔該ching
依家佢仲用緊幾年部Dell XPS 13 Ultrabook
暫時見過佢用SketchUp AutoCAD
Lenovo佢唔會肯用
我話買dell 佢都不了
佢話大學好多人都係macbook
所以佢都想換macbook
如果純粹因為多人用macbook而用macbook好似有啲奇怪
不過MacBook 係好用既 雖然貴
佢就係試完用macbook por話好好用
返黎叫我買
叫我幫佢做下research

想問下呢兩個spec pro會唔會依然勁好多 定係其實差不多
父愛如山
想當年入u部macbook係暑期打两份工先買到
可唔可以講低你部MacBook係咩model同年份
因為理論上係要張display card supports Metal先會俾升Mojave
請問點樣整走呢埋鬼國email option?
如果兩者嘅顯示卡會唔會差好遠
safari大家用咩adblock
睇youtube 煩撚到西
分別位:
普通級i系CPU vs server級Xeon CPU
RAM 無ECC vs 有ECC (普通人用唔著)
有quicksync vs 無quicksync
雙TB3 port vs 四TB3 port (足PCI lanes)
1000BaseT vs 10GBasetT ethernet
2012年單風扇散熱設計(好嘈) vs 2017年雙風扇散熱(好靜)

無T2 vs 有T2
呢度引伸去好多唔同地方各有優劣
T2更安全不過有機會限制部野行system / library
T2分擔一部分audio/video I/O,不過衣家仲有好多bug (尤其係audio interface dropout)
T2有HEVC同日後有其他codec可以offload俾佢做

因為iMac Pro 2017出左之後無改過咁濟,因為Intel未有啱TDP既新Xeon,所以Apple只係響GPU頂配由VEGA64改去unlock X版
而普通iMac 2019因為有好新吓既i9可以用,core count又同iMac Pro底配睇齊,所以純以性賃比黎講普通iMac呢一分鐘係好好多的
除非響iMac Pro度有你覺得非要不可既賣點: 要8核以上,要兩個以上TB3既PCIe lanes,要靜音,要原生行10GbE,要ECC RAM等,咁就要考慮Pro
呢個表只係一堆preset黎,如果你無揀過入去同login過的話,應該完全唔會同鬼國server有連線
感激巴打咁詳細解釋 即刻解答到疑問
睇坦巴講嘢好過睇youtuber
上網睇如果加RAM但用兩個唔同牌子會有問題?
而家用緊iMac 2019 27",8GB RAM,遲啲可能會加RAM,所以想問定
黎緊想買macbook sir 2018
因為本身都會睇bluray碟
想問下買邊部外置機會好D..?
想問下大家如果$2000樓下
有無nas/hard disk推介?
上網睇左好多文都唔係好清楚
NAS係咪要長插電同上網線,可以無線backup?

同埋係咪要搵寫明兼容Time Machine先可以?
買左半年都未backup過
諗住拎去換電前backup左穩陣d

MBP 15" 2015 1TB
自己寫左D野要用到其他app,點樣可以唔洗次次問拎授權 privacy 果度開得既都開曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞