[Mac撚] 用家/買機集中討論(29) MBP靜靜雞細更新

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
上年整,收咗三千七
痴撚線,真係好仆街
你睇之前ifixit度過起碼2018條線係已經改長左,而以Apple個progran只包2016黎睇姐係連2017都有改,咁姐係佢地係明撚知設計有問題,都照夠膽收人三千七去「維修」
唔會,除非相隔好多代macOS
不過TM restore有一個細可能既問題,係如果個backup某地方有corruption,係有機會restore唔到
所以兩手準備係最好,一個suppose可以1st party restore既TM,同一個3rd party block to block clone
carbon copy cloner 其實係美化rsync 識用rsync 可以直接打command
請問Mac mini 邊隻spec CP值比較高,都係小執相多

而家用緊iMac 2012 late i7 24 gb
13吋嚟講 2018-》2019
粒U performance 係咪同無upgrade過一樣
電子野緊係有新買新
人地可能搵到2018款有大折呢
答案: 係,粒CPU幾乎無升過
淨番個分別只有KB用料,而2018如果壞KB拎去整,蘋狗係會同你換2019 KB入去
係,CCC好大部份功能都係直接用rsync library
不過其他野如schedular同埋version checking嗰d都有用其他package
同埋講真有GUI方便/清楚好多
(其實rsync搞唔搞到recovery partition? 因為CCC可以)
咁今年仲會唔會出大update既MBP?想入手仲洗唔洗等?
寫email問gay cook
嘩DLLM,今日AMD個發布會完全打爆未來幾年既Intel
老老實實,Mac機仲未轉去ARM之前仲用Intel CPU呢幾年真係會好唔值買,尤其係部就出既Mac Pro
外星人(Jim Keller)去返intel 啦
未有咁快有產品出街
想問下有冇人用27吋imac見頭暈近排新買左部27吋一望個mon就頭暈
自推
有無我師兄部機成日 disconnect microphone ,重新開機又ok 之後又黎

Mbp2018
係個 input mic
等唔切了,要落order 買部mbp2019
頭暈就無,係眼好攰

用左兩年,開始頂唔順

想賣,換部15吋或者2012mini
star vpn係app store到可以下載要比年費 暫時仲用到 遲D就唔知
我都係咁,
賣9左部imac 換左15" mbp,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞