[Mac撚] 用家/買機集中討論(29) MBP靜靜雞細更新

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
一方面我會講,未有新KB之前應該所有MacBook都唔撚買
不過新一水KB都應該好耐先會出齊俾成條lineup,同埋好似巴打話齋,可能又有其他鑊氣
來緊9/10月 MacBook Pro 唔買?
用緊mbpr 2014
之前睇netflix都無事,呢排睇睇下會自動快播,跟住停咗無得睇,要熄咗佢再開先睇得返。
有無人試過
而家睇片好唔順 每十分鐘就黎一次
想問下macbook pro 雙頭既type C 既adapter 可唔可以用係2018年既macbook air 到
我搵唔到雙頭adapter 專for 2018 macbook air
有無人試過換MacBook air ssd? 諗緊買for mac 嘅ssd 定普通m.2 加adaptor. 有無巴打有經驗
原來拎去天才換keyboard,
係成個top case 一次過換
即係電呀, touch pad 果啲都換埋
想問下你地部macbook 用耐咗
部機閂埋個蓋一陣再開翻會唔會有啲keyboard印印咗係上面?
越薄既laptop就越有呢個問題
除左勤d抹mon之外,無其他唔on9既解決方法
講左幾年,其實連retina嗰代已經換電要夾埋top case一齊因為佢地用膠水痴電塊入機殼
touchbar呢代「進化」到連KB trackpad都一個assembly
衣家應該用m.2會化算d,同埋個效能可以好過直插
裝可以讀sensor既app去詳細睇吓究竟部機出風扇聲嗰時係咩狀況,例如有無app係長chur CPU,有無邊個部件既sensor長期好高溫或者無左reading

或者起碼開console睇system log
如果今年內出一個late 2019款而仲未轉去新機殼設計同新KB,的確係唔建議買,除非極極極度地急用
屌 好撚煩
抹多幾抹甩coating都似
一係貼MON貼, 一世唔好搣
我每次合蓋前都用眼鏡布抺乾淨keyboard, 暫時未試過有印
keyboard 印應該都會出現係mon貼上面?
好麻煩
我見到有印就會抺
我之前都係
依家耐唔耐抹下算
遲下可能直接由鳩佢
mbp可能下年先會換kb,嚟緊喺mb同mba換先。
https://www.logitech.com/zh-hk/product/mx-master-2s-flow#specification-tabular

呢隻mouse mac 用會唔會有啲功能用唔到?
隻magic mouse 用到我隻手痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞