[Mac撚] 用家/買機集中討論(29) MBP靜靜雞細更新

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
巴打ship左單聲
用緊mbp mid2012 諗住買iMac 27”
但struggle 緊低中高價邊樣好

利申: 會畫工程平面圖
其餘時間都係YouTube/玩steam 入面啲game
macbook pro 2017更新唔到10.14.5
彈左個「安裝所選的更新項目時發生錯誤」
點解決
搵第二條線試左右port 無問題,應該即係琴晚條線有問題?

吹漲,琴晚唔得果條線係上年買ipad 跟,而係岩岩先拆黎用既新線
今晚果條係殘到爆哂膠既反而ok
部MBP2018得250GB harddisk
想買個有type c嘅external hard drive save相執相用
有咩推介
update 左macos 上catalina pb2 airplay case 到上部samsung tv
係我以前唔識set定新加
點解我未ship
遇過同樣問題啊巴打
拎去比天才check就會自己好返 一返到屋企又出事 on99
之前google search過話係電壓問題
點解macbook到而家都無HDMI input
如果多過一個port有同一個問題就可能係firmware level (SMC),或者OS level ("usbd" process,睇console log會見到)
如果只係一個port,而且唔係每一條線都有事咁聽落似係hardware level,姐係個port既pin contact,port內既I/O board以至同底板之間回路有野壞

後者講真要拎俾專人整,過左保的壞都幾煩
我由external hard drive轉咗做Samsung t5 ssd
用download dmg個方法upgrade
https://support.apple.com/kb/DL2001?locale=en_US
執相真係最好用到SSD,或者兩隻以上HDD痴埋做RAID0
如果唔係會拖慢晒 (一隻單碟USB 3 HDD應該得一百MB/s左右)
你半專業用途的話又唔係3D,有可能底配夠用,最緊要係轉SSD唔好揀HDD/Fusion Drive,同埋留一千幾百蚊自己出面買RAM (建議加去40GB)
所以睇你budget,配上去i9或者VEGA會爽好多不過你未必有需要
我部2015有
自膠對住部air2014耐得濟
3皮嘢應該打唔爆喎,有無買AppleCare+?
巴打收到未?我今日先轉shipped
你過海關等左幾耐
12點話收件,12點半係上海大六營業點上車,而家未有update?
最後都係同機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞