[Mac撚] 用家/買機集中討論(29) MBP靜靜雞細更新

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
有冇拎埋機同email單踩上apple問退錢?
OK姐係部野呢一分鐘個display無再壞番,只係WiFi module壞
而你衣家唔想理WiFi,淨係想佢退番你之前俾左嗰三千幾維修mon費?
照道理俾拒絕都要俾理由,如果你有drop低過部機俾佢check,就算佢要收費你都可以要求佢出書面報價單,張野會有字寫明佢地check到壞左咩地方同埋佢地覺得牽唔牽涉人為

你呢個case第一步係去番同一間store搵manager傾,基本上佢要check番部野響佢地既維修紀錄
有一個可能性係當時因為有收你錢做過保維修,性質上係唔理會有無牽涉人為損壞所以佢無特登同你講,不過佢個紀錄可能mark左係人為
其實你睇佢肯整個repair program出黎姐係Apple知衰,只係佢地響個program出黎前後處理有落差,我睇你幅圖都幾明顯99%係嗰個排線問題引致
咁多個port太大食喎
其實你識買卡黎換應該之前都做過吓research? 舊Mac Pro要咁樣出USB-C有幾個樽頸:
- 條PCI slot你allocate幾多條lanes
- 你張卡chipset支援/夾到幾多USB-C spec
- 線長,一般1m已經開始由10Gbps跌落去
- 隻hub要插線唔係本體連線先會長過0.5m
你呢個case係太大想頭,由一個PCI2.0 slot出咁多個port就算有得插都係分薄晒lanes / bandwidth
而且type-C power delivery相關同埋DisplayPort alt mode你都用唔到anyway
用緊2013late MBPR 開始覺得有d慢啦...果時既spec係16gb ram 500gb SSD
幾年過去 宜家$21999既model...ram同ssd都係一樣...
加一加spec差唔多3萬....
部機真係好撚易凹
Mbp 2018
今年3月嗰時Apple出左一堆hardware update (包括MBP2019),嗰時同時間改左大中華區既Macs都有埋AC+
https://forums.macrumors.com/threads/applecare-for-mac-expands-to-spain-singapore-thailand-and-greater-china.2174129/
我自己都好肯定,因為我2月尾響香港refurb store買左部2018 13",嗰時無即時買埋AC,而三月嗰時見佢加左AC+ option,去go through平時響官網買AC個process,係已經無晒非+既蹤影,只有AC+俾人買
唔知關唔關事,MBA2018出嗰個event Apple有講過開始用recycled aluminium,會唔會易凹d (我有部2018 13"幾日內就崩左)
你嗰部如果無壞唔建議換住,2013-2014既15"係好機黎,鑊氣少而效能ok
覺得慢左係做咩task嗰時會?
嗰堆model number係就算部野有好多SKU都會share同一個number的
有時就算出左第二三年,如果無改chassis design係可以keep同一個number幾年

有冇巴打出現過呢個情況?
無左個mic 我可以點樣整返佢出黎...
MBP2018係2018年7月出,衣家唔可能過左一年AC保
有保養全包 啲錢只係零件價
佢mark返畀我睇啫只係
嘩...
咁多問題既你地
我仲諗緊買唔買MacBook pro 2019
想問系統資料轉移係咪用wifi connect 新舊電腦就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞