[Mac撚] 用家/買機集中討論(29) MBP靜靜雞細更新

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
好呀
唔該晒
感激!

早兩日去genius bar諗住換display,因為有死點同上蓋合唔埋。跟住精靈check到電池發脹,要換埋top case,想問佢個top case係咪連電池、keyboard、trackpad一齊換
利申mbp 2015 retina
新機好似好多鑊氣 最重要2015版係齊port
試過無左個headphone,問過apple話熄機抆電池/插頭等一陣再開機
如果係純興趣會剪下4K片,iMac 2019 i9配580x係咪都已經夠?

諗緊好唔好慳upgrade去vega舊錢去買RAM同external harddisk
27?可以自己加ram, harddisk點都上ssd la
加爆ram
講得唔清楚

本身都諗住會upgrade埋512gb SSD,所以個舊錢會去自己買RAM加,或者搞個NAS做storage,但係想睇吓普通得閒剪吓4K片係咪唔使升VEGA
https://barefeats.com/imac-2019-580x-gpu-vs-vega-48.html
iMac 580X vs VEGA48
講真,去到剪片仲要4k真係有幾多GPU力就要幾多,如果揀左弱d嗰塊卡,就算呢一分鐘個workflow夠做都唔代表第日夠,而且iMac既GPU係焊死,而只可以用TB3 eGPU方法加卡唔可以升級
27" iMac個RAM槽仲仍然可以開,而用TB3/USB-C加storage相對地無eGPU咁多限制,考慮之後我會建議你如果夠錢,都應該衣家升晒上i9+VEGA,RAM同storage之後先再諗

P.S. SSD以Apple BTO收費去睇,512GB係一個性價比sweetspot,如果唔係必要無理由俾多三千上1TB
仲可以抆電姐係好舊款Mac? 舊世代Mac有部份個3.5mm jack有接觸不良問題,連帶內置mic相關回路都chok chok地
佢話係叫做重置smc,應該唔關hardware事
利申imac
reset SMC其實係嘗試重置hardware(firmware)相關既controller
btw我仲懷疑如果係MBP2018-19/MBA2018會同T2相關(出面有人因為T2而access唔到mic),不過你iMac一定唔係因為都無T2
上網買左部mac,係咪可以用佢個蘋果除舊服務搬走我舊個部pc?唔係apple既pc得唔得?同上網睇係咪要包好佢?
我部mbpr 2012 幾年前 開始detect 唔到speaker, 但轉番boot camp , speaker 正常無試。用緊El capitan , 等新機
巴打,我有部2017既27吋iMac想放

2020-08-03先過保養

4.2Ghz Intel Core i7 CPU

16 GB 2400 MHz DDR4 Ram

512 GB SSD

Radeon Pro 580 8192 MB

如果有興趣可以留個tg出價
岩岩新買mbp資料轉移完1日 個儲存空間系統佔成143gb係點解 點解決
唔該坦巴
其實我係諗緊性價比高唔高,平時主要執相多少少,又唔會點打機,係咪真係需要
我都爭扎緊,隻乸又唔比買多舊野係房,仲要成27”
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞