[Mac撚] 用家/買機集中討論(29) MBP靜靜雞細更新

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
唔值錢架啦..
macbook 點整都起碼千幾
想請教各位巴打
主要用途打code,執相
想買13mbp(因為真係怕重,想拎出街)
見到網上有介紹買外接顯示卡
打算放係屋企執raw用

咁樣配搭有無咩伏位?

部mbp 2017 keyboard 終於出問題了
有粒制double typing
有無方法自己解決到
得一粒懶得拎去整
對上果部17" 係成7年前既design,個design language 同而家差咁遠,要出就當然要redesign la
不過完全用番17"個design language應該唔會發生
因為暫時最可靠既資訊係個panel size,大概16-16.5",假設邊框會收窄的話就姐係成部機殼未必會大過衣家部15.4"好多,甚至可能同2015一樣大
而且仲未知厚度係咪會去番unibody年代個尺度,當時成張Express Card都夠插,衣家部15.4"連USB-A port都太高身唔放
我估未必會去到unibody個種厚度,反而我覺得去返第一代retina咁樣會好大
一嚟apple嘅design 輕薄一直都係重點
二嚟唔少win嘅gaming laptop都可以係2015個size下用到rtx2060/70,如果apple肯搞我諗一樣做到
大把人屎忽痕自己走去撬掣整壞,或者想砌番埋嗰時砌唔到
拎俾蘋狗啦
因為輕便需要要揀13" MBP係正確,佢係效能同輕巧中間既平衡款
至於用eGPU幫執RAW,以我所知應該淨係CaptureOne支援? 如果你用LR或者其他apps的話個GPU係無咩幫助
謝謝
想請教
13mbp是否推薦加ram加到16gb
因為想揀翻新機
執相用RAM 8GB唔係唔夠,不過有16GB一定順暢d
btw衣家買翻新機好似仲係2018年款架喎
如果新design係取代現有15",就yes,13"應該要打包一齊用同一系列設計
不過如果16.5"係另外開既workstation厚機,咁13"同15"要有新設計可能下次先自己搞
呢一分鐘都幾難建議你點做,原則上2019 13" TB係唔錯既機因為有四核,但係KB同T2問題無點解決,而又唔知會唔會好快有新款取代
如果等得其實係咪等埋九月會好d
等緊新12”或者Air
啱啱買咗21.5 iMac
第一次用mac機
恭喜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞