(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998(21)

1001 回覆
119 Like 5 Dislike
因為成個chapter 都唔關醜聞事
大家記得唔好cap全文呀
睇資料01冠軍都係獌
十幾年前 唔係依家

明星睇邊類

有啲忙到直踩48粒鐘
2001年8月開始就係阿仙奴天下
我記得有段gif 係酋長球場掃過去
8年無冠
2001-02年38場贏26和9輸3,2003-04贏26和12輸0

點都有得賭啦
仲未開估醜聞究竟係咩
02-03都係獌
當年臨尾打獌2-2
對保頓又失分
Push
支持
琴晚出左咁多
Feel到今晚會無文 早抖
I think so... sad
打緊

聽晚上機前出
春巴去幾多日
五至六日啫

好快返來
have fun
可以 po 埋遊記
一路順風
Save trip !
Chapter 10 醜聞(上)

「呂世伯,你咁啱經過依到啊?」

在這慶祝晚會上居然會遇見呂世伯,我不禁感到驚喜。

呂世伯親熱地挽著我的肩膀,道:「成皇志,我今日專誠嚟架!你經理人之前已經聯絡過我。」

我有點摸不著頭腦,道「文光義叫你落嚟睇我演出?」

呂世伯笑道:「我今日嚟唔止睇SHOW,仲係嚟傾生意。」

「傾生意?嚟依到傾生意?同邊個傾啊?」我愕然道。

「我公司嚟緊打算搵你做代言人,兼且拍廣告、贊助你出CD。」

我目瞪口呆之際,有人喊道:「阿呂!」

「喂!阿陳!依位就係我同你提起嘅成皇志喇!」呂世伯向我介紹道:「阿陳同我識咗好多年喇!佢公司代理咗好多外國時裝嘅品牌架!」

那位阿陳有著一位成功人士應有的禿頭和大肚腩,他熱情地握著我的手,道:「你就係成皇志喇!阿呂話你係一位好有潛質嘅樂壇超新星,仲勁過嗰個香圖圖,我初時都唔信,依家嚟到現場,發現你有成幾百個FANS喺現場,想唔信都唔得啦!」

此時,文光義走過來,道:「阿志,我同PPRB嘅馬SIR傾好咗合作嘅細節,嚟緊警方會搵你做滅罪之星,出席警方一連串嘅公開活動,同拍攝短片,呼籲青少年唔好誤入歧途。」

阿陳聞言訝道:「吓!警方搵你做滅罪之星?」

文光義轉向阿陳,伸出手道:「陳笑奇先生,好多謝你地公司之前贊助阿志嘅服裝。」

原來之前文光義替我找來的服裝贊助,就是來自眼前這位陳笑奇。等等呂世伯與陳笑奇那麼熟絡,難道就是因為呂世伯這一層關係?不然我這個不入流的藝人,任憑文光義巧舌如簧也難以說服這些生意人去贊助我。
阿陳笑道:「我地公司最近想搵一位形象健康正面嘅年輕偶像做代言人,唔知你地有無興趣呢?」

文光義立時道:「可以同貴公司合作,係我地dream music同阿志嘅榮幸。」

文光義再次擔當經理人的角色,替我與陳笑奇商討合作的細節,而我則與呂世伯走到一旁暢聚舊情。

我問道:「呂世伯,係咪你叫嗰個陳笑奇贊助我架?」

呂世伯點頭道:「之前你經理人文光義嚟搵過我,希望我可以喺服裝上贊助你,但係我嘅業務只係眼鏡,無做開服飾嗰方面,於是我係咁意問下個老朋友有無興趣啫。」

這時我才知道呂世伯是做眼鏡生意的,我又想到呂世伯一直以來都很照顧我,之前他還說可以資助我到英國讀書,以避開湯仲謀將來的復仇,那麼陳笑奇願意贊助我,也是看在呂世伯份上,我道:「我之前只係一位臨時演員,完全無知名度,我唔相信佢會有興趣投資喺我身上,我諗我又欠咗呂世伯你嘅人情喇!」

呂世伯拍了拍我的肩膀道:「舉手之勞啫,我只係喺老陳面前提過下你個名,佢搵你合作,係覺得你可以為佢間公司帶嚟正面嘅宣傳效果。」

呂世伯與呂伯母就是這樣,他們施恩不望報,而且還會顧及別人的顏面,幫了人家,還說得輕描淡寫。

我感激道:「呂世伯,多謝你啊!我依家只係喺娛樂圈剛剛起步,你唔單止推薦我畀你啲朋友,仲搵我做你公司嘅代言人。」
呂世伯笑道:「成皇志,我係相信我自己嘅眼光先投資喺你身上,就好似買股票咁,我睇好一隻股票,當然係趁低吸納啦!唔通等高位先追咩?我睇好你架!我做眼鏡生意,睇人好少跌眼鏡架!哈哈哈!」

呂靜宜一家,無論是呂世伯、呂伯母、呂靜宜、Humphrey都對我很好很好,認識了她們一家人是我的福氣。

呂世伯瞥向與陳笑奇談笑生風的文光義一眼道:「成皇志,你有一位好嘅經理人,嗰個叫文光義嘅年輕人係一位奇才,佢知道我地啲商家佬對你依位名不經傳嘅新人無信心,所以佢叫晒我地落嘅現場睇你嘅演出,依家見到你咁多支持者,再加上知道你做咗警方嘅滅罪之星,自然對你多咗好多信心啦!不過話時話警方有咁多明星都唔揀,淨係揀你依個新人,我相信你開始行運喇!」

我苦笑道:「呂世伯,依方面唔係我好彩啊!係文光義刻意經營返嚟架!」

「吓!有啲咁嘅事?」

我把文光義如何利用葵青區議會兩大黨不和的漏洞,讓我成為晚會的唯一表演嘉賓;又如何動員自強會的會員為我造勢;又如何利用水桂麗、房侍農與PPRB主管熟絡的優勢,讓我成為滅罪之星的唯一人選。

呂世伯這位生意人聞言,讚嘆道:「睇佢個樣咁後生,估唔到諗嘅野可以諗得咁周詳,好一條連環計,先為你建立一個正面形象,再去提升你個人嘅商業價值,厲害!厲害!」

這麼厲害的文光義居然要委屈自己在dream music工作,這才讓人覺得奇怪。
下星期見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞