(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998(21)

1001 回覆
119 Like 5 Dislike
差不多出街都未打好

試下靜間用電話up load
距離記招還有一個小時,我們已經到達酒店現場,文光義為我取消了今日的所有活動,要我集中精神去應付待會的記者招待會。

我的腦海回溯到數天前的片段:

幸好日前得到宛琳珊的提醒,她提到Mandy問起有關我的事情,並利誘她說出關於我不利的事情便可被公司力捧。

我把宛琳珊通風報信的消息告訴給文光義,他初時懷疑宛琳珊這樣的做法,背後是不是有什麼陰謀圈套,因為他從自強會各人口中得知宛琳珊的功利主義很重,這樣背著自己公司向朋友示警的事,並不像她的作風。於是我問宛琳珊為什麼要幫我,她說我比Mandy更可信,她不相信Mandy會向自己付出相應的回報,而她把人情賣給我,我會記住她的恩情。很高興原來我在她眼中是這樣凰情義的人,看來我又多欠她一個人情了。

文光義細思過後,最後還是相信宛琳珊的說話,他覺得我從香圖圖手中搶了數個廣告,加上我們是今年新人獎的競爭對手,beauty song絕對有動機去對付我。

「成皇志,到咗依個時候,你最好坦白話畀我聽,你有啲咩事可能會成為對方攻撃同大做文章嘅野。」文光義嚴肅地道。

「其實宛琳珊都無同佢地講啲乜,佢地邊知道我咁多野啊?而且佢地知道我嘅野,又可以點做?」

文光義搖頭道:「到咗依一刻你仲唔知道件事嘅嚴重性?Mandy只要搵狗仔查下你,就對你嘅野一清二楚啦!仲有我知道佢同四方嘅娛樂版老總好熟,佢搵四方寫衰你係好容易嘅事。」

之前我一直慎防給他「起底」,可是現在的情況很嚴峻,我不得不對他說過明白。

文光義聞言,道:「照你咁講,Mandy最可能從兩個攻擊你嘅地方,就係你爸爸坐監件事,同埋之前嗰個叫柳豔嘅女仔。」

我雙手抱頭,懊惱道:「爸爸傷人入獄已經係既定嘅事實,我改變唔到啲咩,我更加擔心係柳豔件事,佢雖然離開咗香港,但係我驚佢睇到相關嘅報導會刺激到佢。」

文光義道:「你唔駛咁擔心。」

「你已經諗到辦法?」

「依啲野交畀我去做啦!」

這時,我從回憶回到了現實,時間到了,我要出席記者招待會。
學姐應該唔會記得的
春巴依家安全嗎?自己小心呀!
上咗車
差不多歸家了
見到出催淚彈
返左屋企,睇到好心up。自問自己無咁嘅膽量去衝,但求其他會衝嘅巴絲一切平安便好了
香港變成咁
我都知大家都唔開心

依家我都係盡量令自己每日過得開心
唔好諗唔開心的野
依幾年無力感都越來越重
我環視四周一眼,八百尺的宴會廳聚集了不少記者,可能最近的娛圈較為沉悶吧?一個出道尚淺的新人,家中的瑣事居然惹得傳聞追訪。

娛樂圈這一行連帶周邊的話,應該養活了成千上萬的人,既然投身這行的話,便應該有著恍如赤身露體於人前、沒有半點私隱的覺悟吧?身上事無大小都隨時會被人拿來發酵做文章,簡單如一句打氣說話、甚至對一些議題選擇沉默亦會遭到別人的攻擊。

鎂光燈在我眼前閃過不停,提示現在是記者招待會,我不應該在這時候想著不相干的事情。

我先向在場所有傳媒鞠躬致意,才拿起咪高峰,道:「咁多位傳媒朋友,辛苦晒。大家今日嚟到都係關於我爸爸嗰件事,無錯!我爸爸係兩年前傷人,依家佢喺赤柱監獄到服刑。」

此時,一名煙島日報的女記者提問道:「篇報導話你爸爸係黑社會,想問下係咪真架?」

我聞言深呼吸了一口氣,道:「係,因為依件事我地嘈過交,令我地嘅關係都唔好。」

在場的記者一片嘩然,四方的記者問道:「即係你承認咗你爸爸係黑社會,但係你係警方嘅滅罪之星,你覺唔覺得好諷刺啊?警方搵你依個同黑社會咁有密切關係嘅人做警方打擊罪行嘅代言人?」

「我相信警方搵我做滅罪之星係因為我自身嘅行為操守同形象,過去我曾經協助警方破案,得到警方頒發嘅好市民獎,我諗依啲應該係警方考慮搵我做滅罪之星嘅原因之一。仲有我爸爸件傷人案發生喺兩年前,並唔係我做咗滅罪之星之後先發生,更何況如果將我屋企人嘅過失都入埋我數,咁對我好唔公平。」
四方的記者繼續狂追猛打,道:「你咁講即係想撇清你同你爸爸嘅關係?話你爸爸做嘅野同你完全無關?身為滅罪之星,你點睇你爸爸犯依單傷人案呢?」

這是一條兩難的問題,我挺爸爸的話,會被人質疑我偏頗家人,不專重法治;可是,我批判爸爸的話,又會被人攻擊我不孝,六親不認,為了自己而不顧家人。

文光義瞧向我,之前KYLE曾建議不設記者提問環節,害怕我墜入記者的圈套,講多錯多;可是文光義反對,他說要讓觀眾看到我最真性情的一面,記者招待會任憑我去發揮。

我向文光義點了點頭,示意我可以繼續,既然這條問題無論我怎樣去回應,都不能討好,那麼我只好就如文光義就說那樣,用最真的那一面去面對這個問題。

我先深呼吸一口氣,才道:「我爸爸犯下嗰單傷人案,原因係保護我細佬,當時我細佬發現咗被害人想強姦我同學,我細佬想阻止,但係佢被受害人所傷,我爸爸就係依個情況,出手打傷咗受害人。」

四方的記者插言道:「你好似迴避緊問題?我嘅問題再問得清晰一啲,你覺得你爸爸咁樣做係啱定錯?」

「我無迴避問題,請你唔好打斷我。」我續道:「喺法律嘅角度,我爸爸犯下咗傷人罪;但作為一個父親,佢用咗最大嘅能力去保護咗佢嘅兒子,我亦都好慶幸佢咁樣做,我想像唔到失去我細佬會係點嘅一件事?屋企人對我嚟講係非常重要,如果要我喺屋企人同自由之中選擇失去其中一樣,我相信我嘅選擇都係同我爸爸一樣,我亦都相信好多人嘅選擇同我一樣。」

「咁你即係覺得你爸爸咁樣做係正確?」

說到這裡,我有點哽咽,道:「我相信法治,法律係香港最重要嘅基石,無論咩理由我爸爸都係犯咗法,我專重法治精神,法庭咁樣判係公正嘅,我亦都希望法庭可以一直都公平公正、不偏不倚。最後我想講嘅係我會等爸爸佢出嚟,我地兩父子之前有好多誤會,我希望佢出嚟之後,我地兩父子有啲咩野都可以坐低慢慢傾。」
有文
好X好睇,睇到眼濕濕
回答得非常好
BTW, 我覺得香港而家法治就快比港共港奸搞死,好灰
成皇志句說話其實係回應緊依家香港的環境
唔想個故仔受hk近排既事影響,日日已鋪天蓋地講緊,連個故都係咁就真係好沉好down

冇心機寫都唔會寫得好啦懂球帝

春巴唔洗急㗎 香港最重要
咦 好似屌錯你
我明你講乜了
sorry
我識波o者,唔好懂球帝啦,好老土
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞