(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998(21)

1001 回覆
119 Like 5 Dislike
幾時可以見到佢地見面呀
布甸姐番黎啦feel到要推進感情線既劇情啦
布甸姐,第二最愛女角
最愛邊個
有番外加甜?
最愛小芙蓉,主角幾時食到佢?
首席珊珊
我要靜宜
其實會唔會係呀興玩嘢咋

停係呢啲位
打緊
今晚點都有文
今天出席了一個商場演出,在台上與伊申清合唱了一首單車,現場圍觀者眾,有不少FANS到場支持我。當然,以支持者人數來說,是沒法和伊申清相提並論,但是出道不足半年有如此成績,真的是讓我感到非常鼓舞。

走下台階,一眾記者立時包圍我們,蛇果的金碧韻問道:「HI,成皇志,你頭先上台仲咩咁興奮啊!你動L喎!」

另一名記者道:「係囉!離遠睇到你個SIZE都好重份量下喎!目測起碼六寸喎。」

我聞言下意識以外套遮蔽,可是其實也沒有多大用途,今天我穿的這條褲較貼身,剛才我在台上走動時,那話兒與褲子磨擦得較厲害,所以不自覺勃起。

我一臉窘困道:「你地真係衰啫,成日將啲焦點放喺依啲地方。」

金碧韻繼續追問道:「阿志,你頭先喺台上面受咗啲咩刺激啊?咁興奮啊?」

我尷尬地回應:「咁…咁難得先可以同阿申依啲咁頂尖嘅歌手合作,興奮就在所難免嘅。」

「邊係喔?成皇志後生可畏,你地記者喺台下睇到都覺得驚訝,我企喺佢隔離仲更加震撼,咁肥壯,我初頭仲以為喺舞台效果。嗱!講真嘅,咪係有整過?」伊申清與記者連成一線,加入取笑我的行列。

「依層緊係無啦!我成身無一樣野係後天加工架,哎呀!救命啊!各位唔好再玩我啦!」我雙手合什求饒。
記者訪問完畢後,回到後台,我碰見宛琳珊,宛琳珊拍打我的肩膀道:「成皇志,你就威啦!次次都可以逄兇化吉,經歷咗依件事之後,你嘅人氣唔單止無跌到,仲更上一層,年尾新人金獎,你袋硬啦!」

我輕聲在宛琳珊耳邊道:「今次全靠妳,如果唔係妳通風報信,我地都唔可以應變得咁快啊!」

宛琳珊瞪了我一眼,道「痴咁埋做咩啊?唔係以為依家有啲成績,就做咩都得啊?」

我苦笑道:「乜咁大誤會啊!始終我依家講啲野,傳入其他人耳中唔係咁好嘛!」

宛琳珊瞥了角落一眼,道:「我地去嗰邊傾。」

我們走到靜處,宛琳珊道:「喂!今次我幫咗你咁大忙,你點多謝我先?」

「吓!咁妳想點吖?想我以身相許?」

宛琳珊嗤之以鼻,道:「呸!你依排順境就咁囂張,有時運氣嘅野話唔嘛!今日運氣好,唔代表日日都咁好架。」

「嘩!阿姐,乜妳咁咒我啊!」

「唏!我本來都唔係同你講依啲,你嘈住晒!」宛琳珊壓低聲音道:「我覺得喺依間公司無乜發展啊!想跳槽到你公司,你可唔可以幫下手啊?」

我訝道:「吓!點解啊?」
宛琳珊嘆了一口氣,道:「自從香圖圖同藥油王子單緋聞爆咗出嚟,公司嘅形象好差,覺得留喺到無前途,旗下個個藝人都有離心想走。」

香圖圖那宗緋聞持續發酵,當初他極力否認,說記者「做新聞」污衊他的人格,保留法律追究權利;之後記者拿證據出來,他卻七情上面說自己是被人迷姦,再後來又說自己年少無知,為人單純,被對方玩弄感情,他企圖一個大話掩蓋另一個大話,公眾不禁質疑他的誠信,廣告商見他聲勢江河日下,形象變得很差,紛紛與他解約。這件事對beauty song打撃很大,畢竟他們投資了很多錢在香圖圖身上,香圖圖現在的商業價值是負數,不能再為beauty song賺錢。

我道:「但係妳同beauty song份約幾時完啊?」

宛琳珊托著香腮,道:「就係依樣先煩啊!仲有三年約啊!」

「吓!咁好難幫到妳喎!」

「你話可唔可以好似上次聲色雅咁樣做啊?」

我苦笑道:「點同呢?上次係啲咩都唔識嘅死臭飛,人地beauty song話晒都係一間正規嘅音樂公司,有律師有勝,你叫我上去拋人浪頭,人地笑我地傻仔咋!」

宛琳珊惱怒,道:「你唔試點知啫!你好啊!成皇志,枉我一而再再而三咁去幫你,依家叫你幫下手,你就推三推四。」

瞧見宛琳珊現出一副故作可憐的樣子來討債,我苦笑道:「法律啲野我唔識,一係我返去問下文光義啦!」

宛琳珊臉帶笑容道:「咁先係嘛!朋友間應該互相幫助。」
繼續正評 加油春巴
多謝春巴
多謝春大!
多謝
多謝支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞