(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998(21)

1001 回覆
119 Like 5 Dislike
法賓奴
災難級演出
痴線

差佬開槍

各位係現場爸打小心

現場有啲混亂
記者招待會結束後,我們一行五人回到公司。

KYLE對我剛才的表現頗有微言,道:「阿志,點解你頭先咁講啊?你身為警方嘅滅罪之星,居然話你會選擇同你爸爸同一樣嘅做法?警方隨時會因為咁樣取消你滅罪之星嘅身份架?」

我不滿道:「咁我應該點講啊?唔通同我屋企人割蓆,數臭佢地啊?」

文光義道:「我覺得成皇志頭先嘅表現比我想像好,佢答法幾得體。」

KYLE有點煩躁道:「文光義,我知道你醒目有計,但係你做依行嘅時間仲淺,有啲野你唔明,政府方面好保守,阿志咁回應,警方實會取消同阿志嘅合作,到時阿志嘅形象就會受損。」

文光義回應道:「我就係知道政府機構好保守,無論阿志點回應,警方都好大機會取消佢滅罪之星嘅身份,但係我唔覺得咁會對阿志嘅形象有好大嘅影響,要睇下佢個記者招待會出街後嘅反應,我地先知道眾對佢嘅觀感。」

KYLE激動道:「根本記者招待會一開始就應該不設記者提問環節,頭先班記者每一個問題都設有圈套,佢地嘅報導出嚟一定好負面,到時唔單止警方取消佢滅罪之星嘅身份,而且其他廣告商、贊助商都會解約。」

文光義搖頭道:「未必,阿志頭先表現嘅真性情,警方嗰邊可能唔接受,但係其他人可能欣賞佢重視家人依一方面,佢頭先嘅說話應該打動到唔少人。」

蔣學勤瞧見KYLE與文光義各執一詞,而且雙方討論漸見火藥味,他立時制止,道:「依個時候,你地唔好嘈喇!頭先我收到爸爸嘅電話,佢要我地靜間上去總公司到。」

文光義見蔣學勤一臉凝重,安慰道:「學勤,你唔駛咁擔心喎!蔣生叫我地上去,未必係壞事。」

蔣學勤頹然地搖著頭,道:「今次上去,Mandy同Martin都會喺到,好可能爸爸要我將dream music交返畀佢睇。」

蔣學勤此言一出,KYLE與阿葆立時面面相覷。

文光義道:「學勤,其實今次四方周刊爆阿志單野,幕後策劃嘅人好大可能係Mandy同Martin。」

蔣學勤一臉愕然,道:「你話我舅父同Mandy夾埋對付阿志?dream music同beauty song都係掌天下嘅子公司,佢地點解要咁做?」

「權鬥!」文光義娓娓道出宛琳珊向我們通風報信的事情。

KYLE插言道:「以我所知Mandy同四方周刊嘅總編關係好好架!四方寫衰阿志,Mandy真係好大嫌疑,而Mandy同Martin…」

蔣學勤聽畢大怒,道:「我地兩甥舅,佢居然用埋依啲嗱喳嘅手段對付我,為咗利益連一啲情義都無。光義,你係咪已經有辦法喇?」

文光義點頭道:「學勤,你放心啦!我喺成皇志身上投放咗咁多心機,唔會畀佢地咁輕易破壞嘅。」
多謝你春巴,係我地咁灰既時候有文睇已經係好大既安慰
今日無心情睇, 留第二日
篇文我用電話打

我都係剛回家

沖完涼早啲休息

依幾日關鍵
大家都休息吓啦 今日打咗場硬仗
頂得到依幾日就可以提高勝算,拖得一日得一日
Thanks !
辛苦喇春巴
大把人辛苦過我慘過我

我覺得自己的能力同勇氣未夠
有心為香港付出就夠!有份站岀黎付岀過嘅都係英雄!加油春巴,比起我喺日本乜都做唔到,春巴你已經做咗好多!加油香港人!
香港生病了,大家加油,多謝春巴
打完仗先出文,冇人會怪你!
Live

都係今日先有心機入黎一次追返哂
Chapter 12 闖禍

我們到達了掌天下的總公司,接待處的職員道:「蔣少,蔣生、蔣太已經喺會議室等緊你地喇!」

我們一行五人走到會議室,發現除了蔣天殺夫婦外,Mandy、Martin與香圖圖亦同樣在會議室內。

我瞧見三人臉上的勝利者笑容若隱若現,一副吃花生的樣子,看來心懷不軌。

蔣太太道:「學勤,你地坐吖!」

蔣天殺瞧了我們一眼,道:「學勤,今次我叫你地上嚟,係關於成皇志件事嘅!」

文光義道:「蔣生,其實今次…」

Martin插言道:「你邊位啊?都唔係問你,學人出聲?入到會議室仲帶住副超,扮mark 哥啊?」

蔣學勤瞪了Martin一眼,才道:「爸爸,媽咪,依位就係我成日向你地提起嘅文光義,成皇志嘅事,我交畀佢負責。」

蔣太太好奇道:「文光義,點解你唔除低副超啊?」

文光義微微一笑道:「醫生建議我帶住副太陽眼鏡會好啲!咁樣可以保護雙眼。」

蔣天殺道:「文光義,學勤成日喺我地面前讚你做到野,話你係一位難得嘅人才,你點睇依件事呢?對成皇志嘅影響大唔大呢?」

「蔣先生,阿志畀人揭發佢爸爸傷人件事,警方好可能覺得佢係一個好有爭議性嘅人物,作風保守嘅佢地會取消成皇志滅罪之星嘅資格…」
Martin再度插言道:「咁就死啦!警方一發新聞稿,其他廣告商就一定會跟住解約。」

蔣學勤道:「我就唔係咁睇,阿志個記招回應得幾好,記招出街之後,我地都未收到廣告商話要解約嘅消息。」

Martin搖頭道:「咁緊係啦!警方仲未發新聞稿吖嘛!警方話取消合作個消息一出,廣告商就紛紛解約喇!」

蔣太太問道:「Martin,咁點算啊?」

Martin道:「學勤係叻仔嚟嘅,不過經驗尚淺,唔識同傳媒打交道,食我地依行飯,最緊要同傳媒打好關係,咁當有啲不利消息嗰陣,都可以利用關係,按得就按吖嘛!我嗰陣就係識得人多,先可以保得住公司藝人嘅聲譽咋!」

蔣學勤聞言狠狠地瞪著Martin,文光義搭著他的肩膀,示意他不要衝動。

此時,Mandy的手提電話響起,她道:「蔣生、蔣太,我出去聽個電話先啊!」

文光義道:「蔣太,其實依件事係出在阿志嘅爸爸身上,而唔係佢本身嘅過失,阿志個記招表現出佢嘅真性情,應該打動唔少人,唔會點影響佢嘅形像嘅。」

Martin道:「你講就係啊?我收到風,四方咬住依單野唔放,佢手上仲有好多貨,啲衰野陸續有嚟啊!」

蔣天殺皺了皺眉,問道:「Martin,咁你覺得應該點做吖?」

Martin道:「無架喇!形象插水嘅話,神仙都難救,只可以減少損失,香圖圖嘅形象不嬲唔錯、聽教聽話、有樣有實力,我地向啲廣告商推薦佢頂成皇志,咁樣好過益街外人吖嘛!」

香圖圖立時應道:「放心啦!蔣生、蔣太,我形象一向好健康,屋企人全部都同黑社會無關,仲有我本人一直好憎黑社會,覺得依類人害人害物,係社會嘅渣滓,應該從世界上消失,我成日都同啲FANS咁講架。」

Martin喝道:「喂!收聲啦你!」
香圖圖一副不知所措的樣子,而蔣天殺夫婦的臉色亦變得陰晴不定,我與文光義苦忍著笑,香圖圖這番意圖奚落我的話,落在蔣天殺夫婦耳中,便像一番指桑罵槐的說話。

這時,Mandy回來,我發現她的臉色變得很難看。

Martin道:「香圖圖係講野有時唔經大腦,依方面我地會教佢嘅,姐夫、家姐佢形象OK架!」

嘟嘟一聲輕響,蔣學勤查閱手機,他臉上掛上得意的笑容,插言道:「舅父,睇嚟你嘅說話係錯喇!我收到個訊息,話啱啱出街嘅因周刊,香圖圖同藥油高層嘅醜聞出咗街喇!記者喺仲發現咗用過嘅避孕套,話香圖圖同藥油高層肛交喎!」

剛才意氣風發的香圖圖,臉色一下子變得刷白,Martin聞言楞楞地道:「咩話?肛交?點會啊?」

Martin瞧了瞧香圖圖,再轉向Mandy,Mandy與Martin四目交投,無言地把頭垂下來。

蔣太太問道:「點解會咁架?我地啲藝人因為啲衰野上晒頭版嘅!」

蔣天殺鐵青著臉,道:「你地令我好失望,我唔想公司嘅藝人因為依啲事上C1,你地快啲同我去搞掂佢,知唔知?全部同我走。」

我們走出了會議室,Martin一手揪著文光義的衣領,道:「仆街,係咪你放料畀蛇果?」

文光義在Martin耳邊道:「如果四方再唱衰成皇志,我就將你同Mandy去開房嘅資料交畀蛇果,到時睇下邊個大鑊啲?」

蔣學勤推開了Martin,狠狠地瞪著對方,道:「枉我一直咁尊敬你,我今日睇清楚你份人。」

話畢蔣學勤轉身離去,我們四人跟在蔣學勤的身後走。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞