(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998(21)

1001 回覆
119 Like 5 Dislike
最近籌備快將推出的大碟,忙於出席各種宣傳活動,已經很久沒有放假了。這天難得有空,想起已經有一段時間沒有與爸爸見面,於是我便前往赤柱監獄去探望爸爸。

與電影的情節一樣,一塊玻璃將我們分隔,我們對話要靠著電話。

當我與爸爸碰面時,我瞧到他額上瘀青了一遍,我連忙問道:「爸爸,點解你額頭腫咗嘅?你畀人打啊?」

「唔係,自己唔小心整親啫!依家監獄好文明,唔似啲電影咁黑暗,每日作息定時,生活好有規律架!」

我記起了湯仲謀亦是被判入這所監獄,不禁問道:「爸爸,你有無喺到見到嗰個湯仲謀啊?」

「之前放風離遠見過一兩次,你唔係以為我額頭嘅傷,係佢整架?講打,有五個佢,都唔係我嘅對手啦!」

「爸爸,我無坐過監,唔知裡面喺點?我好想叫你,畀人蝦要出聲,但係又怕咁樣會加長你嘅刑期。」

「阿志,你好好啊!唔好學老豆。你放心啦!仲有半年時間,就算再難頂,我都會頂住,出返嚟同你地一齊飲茶食飯。」

想起全都是因為我自把自為去改變歷史,才讓爸爸入獄,我不禁眼泛淚光,一時間作聲不得。

可能爸爸亦不想再討論這些不快的事情,他話題一轉道:「之前收到你嘅信,話你入去娛樂圈做明星,點啊?習唔習慣啊?」

我點頭道:「OK啊!準備緊出CD,已經有歌派上台喇!係呢!爸爸,你依到聽唔聽到電台架?」

「都得架!你首歌叫咩名啊?」

「首歌叫『我的宣言』,都係啲情情搭搭嘅歌嚟。」

我心想:「下次出碟應該加番一兩首講貞親情嘅歌入去,一時間諗唔起有邊位歌手唱過啲關於親情嘅歌添。」

「之前收到阿興寄嚟嘅信,話你出席啲音樂頒獎禮到攞獎,之前我都唔知你識作歌咁犀利。唉,我依個做老豆嘅連你地嘅野都知得唔多。」

其實我不懂作歌填詞,只是從未來回來這裡,剽竊了別人的作品。

我道:「爸爸,半年後,你出返嚟我地大把時間坐低慢慢傾,或者到時,我地一家人去次旅行吖!」

爸爸點頭道:「好啊!我地一家人好耐無去過旅行喇!」

這時探望的時間結束,我與爸爸揮手道別。
或者更早,依家製作中
立flag
2本 留名
Eason首單車
可以同eason更frd喎,佢老豆又係咁上下時間入冊👍👍
有文
我都即刻諗單車
單車其實係講對老豆嘅怨懟
咁之前阿志同老豆關係唔係咁好
都算合理
除咗單車,不離不棄都好應景
Shall we talk
空凳
不會吧
依位老友
認購兩本

有無多過兩本嘅朋友

係咩

但係依個時間應該出咗
小肥
依首少聽
依隻碟
首首歌都不得了
依首歌唔係好耐以前咩
首歌數呀爸,冇歌頌老豆嘅意思喎
有冇諗過偷張敬軒啲歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞