(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998(21)

1001 回覆
119 Like 5 Dislike
lm
LM
Lm
樓主幾時有文
lm
Chapter 9 醜聞(上)

今年的聖誕歌唱比賽完滿落幕,有些同學找我合照簽名,其實我對這些「工作」還是不太適應的。

我與一位男同學合照,他道:「我覺得你好犀利啊!可以作出咁好聽嘅歌,你嗰首『我的宣言』好好聽啊!頭先你一唱,我就入晒腦,好想不停loop啊!你幾時出碟啊?你出碟,我一定買,仲要買兩隻,一隻攞嚟聽,一隻用嚟珍藏。」

我聞言喜道:「真係?咁多謝先。」

矮仔文、飯桶武、萬季常走過來,飯桶武道:「會長,你出碟嘅話,我買夠五十隻,幫你派街坊。」

萬季常質疑道:「買五十隻?你有咁多錢咩?」

飯桶武拍打了胸口一下,道:「會長出碟,我飯桶武去借財仔都要支持啦!」

矮仔文道:「飯桶武,你唔好講到會長嘅唱片要靠你先買得晒,你頭先都睇到會長一上台,台下嘅觀眾幾咁瘋狂,就知會長嘅唱片一定賣個滿堂紅啦!」

飯桶武急忙辯道:「我唔係咒會長隻碟唔賣得啊!我只係想同會長講,無論會長做啲咩,我飯桶武一定會撐會長。」

我拍了拍飯桶武的肩膀,安撫道:「得喇!得喇!我知道最乖係你地三個喇!」

矮仔文點頭道:「係啊!會長,我地三個就係你永遠嘅忠僕,就算全世界都唔妥你,我地三個一定會企喺你嗰一邊嘅。」

我苦笑道:「咩忠僕啊?我都講過大家係自強會嘅好夥伴,而且我有咩本事同全世界為敵啊?你地講野可唔可以唔好咁奇怪啊?」

萬季常附和道:「係囉!會長重情重義,份人可以話十全十美,不過關公都有對頭人,依個世界總會有啲不知天高地厚嘅戇鳩仔同會長為敵嘅!但係會長仁者無敵,做會長對家最後都係敗亡。」
鼓勵我是需要的,可是矮仔文三人的說話,無疑是吹噓,如果我真的把他們的說話當成事實,我將會死得很徹底。

這時,我瞥見在旁的陳依官與文光義好像很投契那樣,於是走上前問道:「喂!有咩咁好傾啊?講埋畀我聽得唔得先?」

文光義只是微微一笑便走開了,我問道:「依官,你地頭先傾咩啊?」

「無,佢問起你啲野啫!佢話佢嘅工作作為市場推廣,想知道你多啲野,先可以有效發揮到你嘅潛能喎!」

「條友又想起我底。」我道:「依官,你覺得條友點啊?」

陳依官現出思索的表情,道:「可能我接觸嘅人少,頭先同佢傾咗陣,我覺得佢好有料,我相信佢應該會係事業上幫到你。」

「我無質疑條友嘅能力,佢喺唔同嘅範疇都有好專業嘅知識,佢讀嗰幾間大學仲要間間名校,但係就係佢咁有料,都要屈就喺我公司到做,我先覺得奇怪。話時話,條友好面善,但係我就係醒唔起喺邊到見過佢。」

陳依官咦了一聲,道:「你都覺得佢面善啊?我以為淨係我一個咁覺得添!」

「吓!你知佢係邊個?」這個問題問得有點好笑,我並不是想知道他的名字,而是想知道他的身份。

陳依官搲著頭道:「我之前無見過佢,只係覺得佢好似一個人,記唔記得我地之前喺花卉展咪見過賭王嘅七公子柯恩繼啊?我覺得嗰個文光義同柯恩繼好似樣。」

陳依官的話猶如一個驚雷在我耳旁轟鳴,文光義與柯恩繼的樣貌在我腦海重疊起來,兩人真的…很像。

文光義…柯恩繼…怎會?他們都不同姓,怎麼會…等等。很久之前,曾經有過一個江湖傳聞,四房曾經有一名叫光義的兒子,亦有說光義是外面的私生子。

文光義、柯光義,文光義的樣貌酷似柯恩繼,而文光義修讀的名牌大學,學費並不是一般的家庭可以負擔的,難道文光義真的與賭王有關係?
想到這裡,我不禁瞧向文光義,而恰巧文光義亦瞧向我,我們的視線在這一刻交連起來。
有了
文光義、柯光義,文光義的樣貌酷似柯恩繼,而文光義修讀的名牌大學,學費並不是一般的家庭可以負擔的,難道文光義真的與賭王有關係?

係咪打錯咗
新 post 留名
睇咗
Lm
Lm
新post留名
Live
留名
留名
有文早抖!
topic既校園,穿越,奇幻
不如改做娛樂圈,穿越,奇幻
分返第二部
一排無追,都唔知開返故,用左半日追返曬
但光義讀完3個degree 仲做過其他野,照道理一定超過30歲,應該大過大9志既估計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞